Ο πρόεδρος της Σλοβενίας, Μπορούτ Παχόρ, χαιρέτισε τη δήλωση του Συμβουλίου Ασφάλειας του ΟΗΕ που καλεί σε άμεση και άνευ όρων ανθρωπιστική εκεχειρία στη Γάζα και τόνισε ότι οι δύο πλευρές πρέπει να καταλήξουν σε συνολική ειρήνη.

Το τελευταίο ξέσπασμα βίας μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων ήταν μεγάλη απειλή για μία συμφωνία αμοιβαίας αναγνώρισης, διαρκούς ειρήνης, ασφάλειας και συνεργασίας, υπογραμμίζει σε δήλωσή του ο Σλοβένος πρόεδρος.

Η Σλοβενία στηρίζει τις προσπάθειες βιώσιμης ειρήνης μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, στοιχείο που τονίστηκε σε συνομιλίες με εκπροσώπους των δύο πλευρών στο παρελθόν, ανέφερε ο κ. Παχόρ.

Τονίζοντας ότι «κατανοεί το σεβασμό και το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα από τρομοκρατικές ενέργειες» της Χαμάς, ο κ. Παχόρ σημείωσε ότι η ισραηλινή απάντηση πρέπει να είναι σύμμετρη.

Ωστόσο προειδοποίησε ότι η συνεχής χρήση βίας και από τις δύο πλευρές θα αυξήσει τον κίνδυνο οι ειρηνευτικές προσπάθειες να αναβληθούν ή ακόμη και να εγκαταλειφθούν.

Αυτό θα εντείνει την αστάθεια στην περιοχή και θα αποτελέσει ένα ακόμη πλήγμα για τη διεθνή κοινότητα με δεδομένες τις υφιστάμενες κρίσεις σε όλο τον κόσμο, υπογράμμισε.

Ο κ. Παχόρ επανέλαβε την άποψη διάφορων μελών του ΟΗΕ ότι πρέπει να δημιουργηθεί στη Γάζα διεθνής ουδέτερη ζώνη παρόμοια με εκείνη στον Λίβανο και ότι η ανθρωπιστική βοήθεια πρέπει να παρέχεται στους Παλαιστινίους σύμφωνα με το ψήφισμα 1860 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.