Ένα κοχύλι που ανακαλύφθηκε 80 χρόνια πριν σε μια σπηλιά στη Γαλλία, και παρέμενε ξεχασμένο σε συλλογή μουσείου, ήχησε για πρώτη φορά μετά από 18.000 χρόνια.

Ενώ αρχικά είχε θεωρηθεί ότι ήταν κάποιος είδους τελετουργικού κυπέλου, αποκαλύφθηκε ότι τελικά πρόκειται για το παλαιότερο γνωστό μουσικό όργανο του τύπου του, αφού οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι είχε τροποποιηθεί από τους προϊστορικούς ιδιοκτήτες του για να παίζεται σαν κόρνο.

The sound of history 🐚🎶

Posted by Daily Mail on Wednesday, February 10, 2021

Σύμφωνα με τη dailymail.co.uk, το κοχύλι, που βρέθηκε στο σπήλαιο Marsoulas στους πρόποδες των Γαλλικών Πυρηναίων το 1931, παρήγαγε ήχο για πρώτη φορά μετά από 18.000 χρόνια, καθώς μια τελευταία επιστημονική ανάλυση έδειξε ότι επρόκειτο για πνευστό όργανο.

Το κοχύλι Marsoulas έχει ύψος 31 εκατ., διάμετρο 18 εκατ. και πάχος 0,8 εκατ. Για να επιβεβαιωθεί ότι το κοχύλι χρησιμοποιείται ως ένα είδος πνευστού οργάνου, κάλεσαν έναν μουσικό χάλκινων πνευστών, ο οποίος κατάφερε να παράγει τρεις ήχους κοντά στις νότες Ντο, Ντο δίεση και Ρε.

Το αποτέλεσμα είναι αυτό που ακούγεται στο παρακάτω ηχητικό απόσπασμα:

Σύμφωνα με την Guardian, οι επστήμονες ανακάλυψαν ότι στα εσωτερικά τοιχώματα του κοχυλιού βρίσκονται αποτυπωμένα σχέδια παρόμοια με αυτά που βρίσκονται στα τοιχώματα του σπηλαίου όπου βρέθηκε.

Το γεγονός αυτό υποδηλώνει ότι οι εικόνες στο σπήλαιο συνδέονται με τη μουσική που παρήγαγε το κοχύλι.

Η κορυφή του κελύφους έχει αφαιρεθεί σκόπιμα, δημιουργώντας ένα στρογγυλό άνοιγμα μέσω του οποίου εισήχθη ένα στενό ραβδί για να δημιουργήσει μια τρύπα, την οποία περιγράφουν οι επιστήμονες ως «μια πολύ περίπλοκη τεχνική λειτουργία».

Το εξωτερικό χείλος του κελύφους είχε επίσης κοπεί, ενδεχομένως να επιτρέψει σε αυτόν που το χρησιμοποιούσε να τοποθετήσει εκεί το χέρι του για να διαμορφώσει τον ήχο.

Γύρω από το άνοιγμα της κορυφής οι ερευνητές εντόπιδαν ίχνη μιας καφέ οργανικής ουσίας, η οποία πιστεύουν ότι μπορεί να είναι μια μορφή κόλλας που χρησιμοποιήθηκε για να προσαρμοστεί ένα επιστόμιο.

Φωτογραφία αρχείου