Δύο πετρελαιοφόρα, ένα με σημαία Ιράν και ένα με σημαία Παναμά, τα οποία υπάρχουν υπόνοιες ότι μετέφεραν παρανόμως αργό πετρέλαιο στα χωρικά ύδατα της Ινδονησίας, συνέλαβαν οι αρχές της χώρας.

Τα πετρελαιοφόρα, το MT Horse με σημαία Ιράν και το MT Freya με σημαία Παναμά, εντοπίστηκαν χθες Κυριακή στα ανοικτά της επαρχίας Καλιμαντάν και συνελήφθησαν αφού αρνήθηκαν να απαντήσουν στις επαφές που προσπάθησαν να γίνουν μαζί τους μέσω ασυρμάτου, ανακοίνωσε το λιμενικό της Ινδονησίας.

«Τα πετρελαιοφόρα, που εντοπίστηκαν πρώτη φορά στις 5:30 τοπική ώρα (23:30 ώρα Ελλάδας στις 23 Ιανουαρίου), απέκρυψαν την ταυτότητά τους καθώς δεν έφεραν τις σημαίες τους, έκλεισαν τα συστήματα ταυτοποίησής τους και δεν απάντησαν σε κλήσεις μέσω ασυρμάτου» δήλωσε εκπρόσωπος του λιμενικού της Ινδονησίας, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ.

«Συλλάβαμε τα δύο ξένα πετρελαιοφόρα χθες και συνεχίζουμε την έρευνά μας» πρόσθεσε ο ίδιος. «Αυτή τη στιγμή ανακρίνονται τα πληρώματα» επεσήμανε, ενώ τα πλοία θα οδηγηθούν στο νησί Μπάταμ, της επαρχίας Ριάου Άιλαντ για περαιτέρω έρευνες.

Ο εκπρόσωπος δήλωσε μιλώντας στο Reuters ότι οι ινδονησιακές αρχές εντόπισαν τα δύο πετρελαιοφόρα την ώρα που μετέφεραν αργό από το MT Horse στο MT Freya, γύρω από το οποίο είχε σχηματιστεί και μια πετρελαιοκηλίδα.

Τα δύο σούπερ τάνκερ, το κάθε ένα από τα οποία μπορεί να μεταφέρει 2 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου, είχαν εντοπιστεί νωρίτερα αυτό τον μήνα στα ανοικτά της Σιγκαπούρης.

Το Ιράν έχει κατηγορηθεί επανειλημμένα ότι πουλά κρυφά πετρέλαιο για να αποφύγει τις αμερικανικές κυρώσεις.

Η κυβέρνηση του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ επέβαλε τον Οκτώβριο νέες κυρώσεις εναντίον του ιρανικού πετρελαϊκού τομέα έπειτα από συναλλαγές με πολλές χώρες, ανάμεσά τους η Συρία και η Βενεζουέλα.

Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους προσπαθούν να εμποδίσουν τις πωλήσεις ιρανικού πετρελαίου προκειμένου να στερήσουν κάθε πηγή εσόδων από την Τεχεράνη και να ενισχύσουν την οικονομική πίεση στην κυβέρνηση της χώρας.

Το Ιράν είχε στείλει πέρσι το MT Horse στη Βενεζουέλα για να παραδώσει στη χώρα 2,1 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου.

Η Τεχεράνη ανακοίνωσε σήμερα ότι ζήτησε από την Ινδονησία να παράσχει λεπτομέρειες για τη σύλληψη του πετρελαιοφόρου με ιρανική σημαία, «καθώς υπάρχουν διάφορες αναφορές για τη σύλληψη αυτή».