Η Βρετανία ήταν η πρώτη χώρα που ανακοίνωσε σήμερα ότι ενισχύει την ασφάλεια στα αεροδρόμια μετά τις δηλώσεις αξιωματούχων των ΗΠΑ ότι ανησυχούν πως στοιχεία της Αλ Κάιντα στην Συρία και την Υεμένη κατασκευάζουν βόμβες που θα μπορούσαν να περάσουν λαθραία μέσα στα αεροπλάνα.

«Αυτό είναι κάτι που συζητήσαμε με τους Αμερικανούς και αυτό που κάναμε είναι να θέσουμε σε ισχύ κάποια επιπλέον προληπτικά μέτρα και κάποιους επιπλέον ελέγχους», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον.

«Η ασφάλεια των δημόσιων πτήσεων πρέπει να έρχεται πρώτη. Δεν θα πρέπει να διακινδυνεύουμε σε αυτό. Ελπίζω ότι αυτό δεν θα οδηγήσει σε ανώφελες καθυστερήσεις, αλλά είναι πολύ σημαντικό να βάζουμε πάντα πρώτη την ασφάλεαι και εμείς το κάνουμε», σημείωσε ο Κάμερον.

Οι ΗΠΑ ζήτησαν την λήψη αυστηρότερων μέτρων ασφαλείας σε αεροδρόμια του εξωτερικού, στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή, από τα οποία πραγματοποιούνται απευθείας πτήσεις προς τις αμερικανικές πόλεις.

Το αίτημα αυτό έγινε καθώς πηγές της ασφάλειας των ΗΠΑ δηλώνουν ότι πυροτεχνουργοί του Μετώπου Αλ Νόσρα, που είναι η πτέρυγα της Αλ Κάιντα στην Συρία, και της Αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο, η οποία εδρεύει στην Υεμένη, πιστεύεται ότι εργάζονται για να φτιάξουν εκρηκτικά τα οποία θα μπορούσαν να μην εντοπίζονται από τα τρέχοντα συστήματα ασφαλείας των αεροδρομίων.

Η βασική ανησυχία είναι ότι οργανώσεις μαχητών θα μπορούσαν να προσπαθήσουν να ανατινάξουν αεροπλάνα, κρύβοντας βόμβες σε ξένους μαχητές με δυτικά διαβατήρια που έχουν περάσει χρόνο με ισλαμιστικές οργανώσεις στην περιοχή, δήλωσαν αμερικανικές πηγές.

Εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Μεταφορών αρνήθηκε να διευκρινίσει περαιτέρω για τα μέτρα ασφαλείας.

Η Βρετανία, η οποία έχασε 52 ανθρώπους όταν βομβιστές αυτοκτονίας έπληξαν το σύστημα συγκοινωνιών του Λονδίνου στις 7 Ιουλίου του 2005, ανακοίνωσε ότι το τρέχον επίπεδο του συναγερμού για απειλές στην Βρετανία παραμένει στην βαθμίδα «ουσιαστικό», το οποίο σημαίνει ότι υπάρχει μια μεγάλη πιθανότητα για μια επίθεση.

Ο συναγερμός βρίσκεται σε αυτό το επίπεδο από τον Ιούλιο του 2011, όταν είχε υποβαθμιστεί σε «ουσιαστικός» από «σοβαρός», το οποίο σήμαινε ότι ήταν εξαιρετικά πιθανή μια επίθεση.