Σε συναγερμό βρίσκονται οι ΗΠΑ ενόψει της ορκωμοσίας του νέου προέδρου τους Τζο Μπάιντεν. Αξιωματούχοι του υπουργείου Άμυνας της χώρας ανησυχούν για μια επίθεση εκ των έσω ή για κάποια άλλη απειλή από εκείνους που θα αναλάβουν την προστασία του προέδρου στην ορκωμοσία του. Άλλωστε, το FBI στέλνει 25.000 στρατιώτες της Εθνικής Φρουράς στην Ουάσιγκτον για την ορκωμοσία.

Η απόφαση αντικατοπτρίζει τις εξαιρετικά μεγάλες ανησυχίες για την ασφάλεια στην Ουάσιγκτον μετά την αιματηρή εισβολή στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου από διαδηλωτές υπέρ του απερχόμενου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Υπογραμμίζει ακόμη τους φόβους ότι άνθρωποι στους οποίους έχει ανατεθεί η ασφάλεια της πόλης τις επόμενες ημέρες μπορεί να αποτελέσουν απειλή για τον νέο πρόεδρο και άλλα σημαντικά πρόσωπα που θα παραβρεθούν στην ορκωμοσία, σύμφωνα με το Associated Press.

Ο υπουργός, αρμόδιος για το Στρατό των ΗΠΑ, Ράιαν ΜακΚάρθι, δήλωσε στο Associated Press την Κυριακή πως αξιωματούχοι ανησυχούν για μια πιθανή απειλή και προειδοποίησε τους διοικητές να είναι σε επιφυλακή για τυχόν προβλήματα καθώς η ορκωμοσία πλησιάζει. Μέχρι στιγμής ωστόσο, δεν υπάρχει απόδειξη για κάποια απειλή.

«Μελετάμε διαρκώς τη διαδικασία και ρίχνουμε δεύτερη, τρίτη ματιά σε κάθε έναν από αυτούς που συμμετέχουν στην επιχείρηση», είπε ο ΜακΚάρθι στη συνέντευξή του, την οποία παραχώρησε αφότου ο ίδιος και άλλοι στρατιωτικοί ηγέτες πέρασαν τρεις ώρες εξαντλητικών προετοιμασιών για την ασφάλεια στην ορκωμοσία της ερχόμενης Τετάρτης. Σύμφωνα με τον ίδιο, μέλη της Εθνικής Φρουράς εκπαιδεύονται στο πώς να ταυτοποιήσουν πιθανές εσωτερικές απειλές.

Περίπου 25.000 μέλη της Εθνικής Φρουράς φτάνουν στην Ουάσιγκτον από όλη τη χώρα, αριθμός τουλάχιστον 2,5 φορές μεγαλύτερος από τις προηγούμενες ορκωμοσίες προέδρων.