Ο θυμόσοφος λαός λέει ότι αν δεν είναι γραμμένο σου, τότε ο… χάρος δεν θα σου χτυπήσει την πόρτα, ό,τι κι αν συμβαίνει γύρω σου. Όπως συνέβη και τον μοναδικό άνθρωπο σε ολόκληρο τον κόσμο που κατάφερε να επιζήσει από δύο ατομικές βόμβες, και τελικά πέθανε από καρκίνο. Πρόκειται για μία από τις πιο απίστευτες συμπτώσεις που σίγουρα έχει μείνει στην ιστορία.

Στις 6 και 9 Αυγούστου του 1945, οι Ηνωμένες Πολιτείες πυροδότησαν δύο πυρηνικές βόμβες εναντίον των ιαπωνικών πόλεων Χιροσίμα και Ναγκασάκι. Οι εκρήξεις και η ακτινοβολία που προκάλεσαν στη συνέχεια, σκότωσαν σχεδόν 90.000 ανθρώπους. Η ιαπωνική κυβέρνηση, ωστόσο, το 2009 επιβεβαίωσε ότι υπήρχε τουλάχιστον ένας άντρας που βρισκόταν σε κάθε πόλη τις ημέρες των βομβαρδισμών, και επιβίωσε από αυτές για να γράψει ιστορία.

Στις 6 Αυγούστου, ο Tsutomu Yamaguchi βρισκόταν στη Χιροσίμα για ένα επαγγελματικό ταξίδι. «Καθώς περπατούσα, άκουσα έναν ήχο αεροπλάνου», είπε σε βρετανική εφημερίδα. «Κοίταξα στον ουρανό και είδα το B-29 να ρίχνει δύο αλεξίπτωτα. Κοιτούσα τα αλεξίπτωτα όταν είδα μια λάμψη στον ουρανό και την τεράστια έκρηξή τους».

Μέχρι τις 9 Αυγούστου, είχε επιστρέψει στο σπίτι του στο Ναγκασάκι, για να βιώσει την ίδια τραυματική εμπειρία για δεύτερη φορά. Παρά τη διπλή έκθεσή του στην ακτινοβολία, ο Yamaguchi έζησε για πολλά χρόνια και πέθανε πλήρης ημερών στα 93 του το 2010 από καρκίνο του στομάχου.