Ένα άρθρο το οποίο δημοσιεύθηκε στην «Καθημερινή Κύπρου» και έκανε λόγο για «χρυσά διαβατήρια» στην Κύπρο προκάλεσε όχι μόνο την παραίτηση του συντάκτη του εν λόγω κειμένου αλλά και την άμεση αντίδραση τόσο του Νίκου Αναστασιάδη όσο και του ΣΥΡΙΖΑ.

Όλα ξεκίνησαν την περασμένη Κυριακή 10 Ιανουαρίου όταν ο διευθυντής της «Καθημερινής Κύπρου». Ανδρέας Παράσχος, δημοσίευσε άρθρο του στην εφημερίδα όπου μεταξύ άλλων έκανε λόγο για τα «χρυσά διαβατήρια» της Κύπρου.

Συγκεκριμένα ο κ. Παράσχος, στο κείμενο του ανέφερε πως ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης είχε βρει την κότα με τα χρυσά αυγά η οποία του απέφερε 300 εκατομμύρια ετησίως τα οποία μετέφερε στις Σεϋχέλλες με ιδιωτικές πτήσεις. Η κότα αυτή, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ήταν τα «χρυσά διαβατήρια».

Το δημοσίευμα αυτό προκάλεσε κύμα αντιδράσεων στην Κύπρο και οδήγησε τον κ. Παράσχο αρχικά να προχωρήσει σε διευκρίνιση επί του άρθρου και στην συνέχεια παραιτηθεί από την εφημερίδα.

Στην διευκρίνιση αναφέρεται: «Σε συνέχεια σχετικού άρθρου μου στην εφημερίδα ημερομηνίας 10.01.21 θα ήθελα να διευκρινίσω πως στην τελευταία παράγραφο εσφαλμένα αναπαράγονται ψίθυροι σχετικά με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας οι οποίοι δεν τεκμηριώνονται με ανάλογα στοιχεία. Αυτό είναι λάθος και δεν μας εκφράζει ως πρακτική στην εφημερίδα μας.

Αντρέας Παράσχος

Διευθυντής

Η Καθημερινή Κύπρου».

Δύο μέρες μετά, ο κ. Αντρέας Παράσχος παραιτήθηκε από την εφημερίδα.

Στην επιστολή παραίτησης την οποία και απέστειλε στους εκδότες της εφημερίδας, ο κ. Παράσχος σημειώνει μεταξύ άλλων πως δεν ήταν λάθος του ότι ανέφερε το γεγονός αλλά το γεγονός ότι δεν διευκρίνισε στο άρθρο του πως ο κ. Αναστασιάδης είπε τα συγκεκριμένα λόγια ενώπιον του τότε πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Στην συγκεκριμένη επιστολή, μεταξύ άλλων αναφέρεται: «…μου ζητήσατε την Κυριακή να απολογηθώ στον Πρόεδρο Αναστασιάδη, για το ότι έγραψα «πως εκμυστηρεύτηκε σε μια νύχτα ευθυμίας στην Αθήνα, ότι (το κόλπο με τα χρυσά διαβατήρια) άφηνε στο Γραφείο του 300 εκατ. ετησίως, που τα πήγαινε μετά στις Σεϋχέλλες με ιδιωτικές πτήσεις. Το λάθος μου ήταν ακριβώς η λέξη «ετησίως» και όχι τα 300 εκατ. Επίσης λάθος μου ήταν που απέφυγα να γράψω ότι όλα αυτά ελέχθησαν  ενώπιον του τότε πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα αλλά και άλλων, μάλιστα με την πρόσθεση ότι μέχρι το τέλος της δεύτερης θητείας ο τζίρος θα ακουμπήσει το ένα δισεκατομμύριο. Για το συμβάν γνωρίζουν και πολιτικοί αρχηγοί στην Κύπρο».

Η παραίτηση του κ. Παράσχου έγινε δεκτή από την ιδιοκτησία της «Καθημερινής Κύπρου» ενώ μέσω ανακοίνωσης που εξέδωσε το έντυπο αναφέρεται μεταξύ άλλων πως ρωτήθηκε ο κ. Παράσχος αν έχει αποδείξεις για τις «σοβαρές αυτές κατηγορίες» εναντίον του Νίκου Αναστασιάδη. Επίσης, στην ίδια ανακοίνωση η ιδιοκτησία της εφημερίδας σημείωσε πως: «Στα δώδεκα χρόνια συνεργασίας μας με τον κ. Παράσχο, ο ίδιος γνωρίζει πολύ καλά πως η εφημερίδα δεν αποδέχεται ούτε υποδείξεις ούτε παρεμβάσεις από οποιονδήποτε».

Το εν λόγω όμως δημοσίευμα προκάλεσε την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα, καθώς το όνομα του αναφέρθηκε στην επιστολή παραίτησης του κ. Παράσχου.

Αντίδραση από ΣΥΡΙΖΑ και Αλέξη Τσίπρα

Πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, διέψευσαν τις αναφορές για εκμυστηρεύσεις του Προέδρου Αναστασιάδη στον τότε Πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα, με αντικείμενο την υπόθεση των διαβατηρίων.

«Τα όσα ανυπόστατα αναφέρονται στη σημερινή επιστολή παραίτησης του διευθυντή της Καθημερινής Κύπρου, κ. Παράσχου, περί δήθεν εκμυστήρευσης του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας στον τότε Πρωθυπουργό της Ελλάδας, παρουσία μάλιστα και άλλων πολλών, για την υπόθεση της χορήγησης διαβατηρίων, είναι ανάξια σχολιασμού και δεν έχουν προφανώς καμία σχέση με τη πραγματικότητα», ανέφεραν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Διάψευση όμως ήρθε και από τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα σύμφωνα με το ΚΥΠΕ.

Κληθείς από το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων να σχολιάσει το άρθρο του παραιτηθέντος Διευθυντή της εφημερίδας «Η Καθημερινή Κύπρου» Αντρέα Παράσχου, ο κ. Τσίπρας δήλωσε: «Με έκπληξη είδα τα σχετικά δημοσιεύματα που αναφέρονται σε υποτιθέμενη συνομιλία μου για το εν λόγω θέμα, με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, κατά τη περίοδο που ήμουν πρωθυπουργός. Είναι απολύτως προφανές ότι τέτοιου είδους σχόλια δεν έγιναν ποτέ και μια τέτοια συζήτηση δεν θα μπορούσε να έχει σχέση με την πραγματικότητα».

Αναστασιάδης: Η ανοχή μου στην κριτική έχει παρερμηνευθεί

Γραπτή δήλωση εξέδωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος τοποθετήθηκε επισήμως μετά από δημοσίευμα στην “Καθημερινή Κύπρου”, που εμπεριείχε το όνομα του Προέδρου σχετικά με το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα, με την παραχώρηση κυπριακής υπηκοότητας σε αιτούντες από το εξωτερικό, και το οποίο προκάλεσε την παραίτηση του συντάκτη του.

Στη δήλωσή του ο Πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης αναφέρει: «Παρακολουθώ με θλίψη μια ενορχηστρωμένη προσπάθεια σπίλωσης του ονόματός μου, είτε με ψίθυρους είτε μέσα από ψευδή δημοσιεύματα.

Με πλήρη σεβασμό στην ελευθερία των ΜΜΕ αλλά και στην ελευθερία του λόγου απέφυγα, στη 40χρονη παρουσία μου στα πολιτικά δρώμενα της χώρας μας, την όποια άσκηση των νομικών μου δικαιωμάτων, αναγνωρίζοντας πως η εμπλοκή στα κοινά έχει ως συνεπακόλουθο και το αναφαίρετο δικαίωμα των ΜΜΕ και των εκπροσώπων τους να με κρίνουν ή και να με επικρίνουν.

Η ανοχή, όμως, στην κριτική φαίνεται ότι έχει παρερμηνευτεί από κάποιους που ακόμα και με κακόβουλα και ψευδή δημοσιεύματα ή ψιθυρολογία θεωρούν πως προσφέρουν καλή υπηρεσία στον τόπο και στον λαό.

Μετά την κατηγορηματική διάψευση από τον τέως Πρωθυπουργό της Ελλάδος κ. Αλέξη Τσίπρα, θα ήθελα να καλέσω τον φίλο δημοσιογράφο Ανδρέα Παράσχο είτε να τεκμηριώσει τα όσα αβάσιμα προέβαλε στην πρόσφατη αρθρογραφία του, ή να παραδεχθεί πως υπήρξε θύμα παραπληροφόρησης».

Δυσαρέσκεια από την Ένωση Συντακτών Κύπρου: Στην υπόθεση Ανδρέα Παράσχου συρρικνώνεται η ελευθεροτυπία

Ανακοίνωση εξέδωσε η Ένωση Συντακτών Κύπρου αναφορικά με το θέμα και την παραίτηση του Αντρέα Παράσχου από την θέση του Διευθυντή της «Καθημερινής Κύπρου». Στην ανακοίνωση μεταξύ άλλων η ΕΣΚ εκφράζει την έντονη δυσαρέσκεια και ανησυχία της για τη θλιβερή κατάληξη που είχε αρθρογραφικό συμβάν με τον μέχρι πρότινος Διευθυντή Σύνταξης της «Καθημερινής» Κύπρου, συνάδελφο δημοσιογράφο, μέλος της ΕΣΚ, Ανδρέα Παράσχο.

Η ανακοίνωση:

Στην υπόθεση Ανδρέα Παράσχου συρρικνώνεται η ελευθεροτυπία

Το Δ.Σ. της Ένωσης Συντακτών Κύπρου εκφράζει την έντονη δυσαρέσκεια και ανησυχία του για τη θλιβερή κατάληξη που είχε αρθρογραφικό συμβάν με τον μέχρι πρότινος Διευθυντή Σύνταξης της «Καθημερινής» Κύπρου, συνάδελφο δημοσιογράφο, μέλος της ΕΣΚ, Ανδρέα Παράσχο. Πρόκειται καταφανώς για υπόθεση συρρίκνωσης της ελευθεροτυπίας και εξαναγκασμού δημοσιογράφου σε υποβολή παραίτησης.

Οι εκδότες-εργοδότες του Α. Παράσχου προέβησαν, ως μη όφειλαν, σε απολογία δια επιστολής, εκ μέρους και ερήμην του. Η μοναδική επιλογή που απέμενε στον μέχρι χθες Διευθυντή της «Κ» ήταν η υποβολή παραίτησης. Όπως και έπραξε διαφυλάσσοντας την επαγγελματική του αξιοπρέπεια, κύρος και επάρκεια.

Το όλο συμβάν τραυματίζει ιδιαίτερα την ελευθερία έκφρασης και την ελευθεροτυπία στον τόπο μας. Αφήνει ανεξίτηλα αρνητικό στίγμα στη δημοσιογραφία της πατρίδας μας, στον πλουραλισμό των απόψεων και στη δεοντολογία εκφοράς του δημόσιου λόγου.

Το όλο συμβάν είναι θλιβερό, ανησυχητικό και επικίνδυνο. Αφήνει δε εκτεθειμένους όχι μόνο τους εκδότες-εργοδότες της «Κ» αλλά και τους κρατούντες και συγκεκριμένα το προεδρικό περιβάλλον. Ο υπερβάλλον ζήλος είναι μονίμως κακός σύμβουλος για όλους.

Ο ρόλος του δημοσιογράφου δεν είναι να θωπεύει τις εξουσίες, αλλά να τις ελέγχει, να τις ψέγει, να τις κρίνει και επικρίνει εκ μέρους της κοινής γνώμης. Όταν η κοινή γνώμη βοά για τα ζητήματα της διαφθοράς που ταλανίζουν τον τόπο μας, όταν διεθνή ΜΜΕ επικρίνουν αυστηρά την κατάσταση επί του όλου θέματος στο κράτος μας, οι Κύπριοι δημοσιογράφοι δεν μπορούν να σιωπούν. Διότι και οι δημοσιογράφοι κρίνονται, δεν βρίσκονται στο απυρόβλητο.

Ως Δ.Σ. της ΕΣΚ καλούμε τους εκδότες της «Κ» να κάνουν δεύτερες σκέψεις. Καλούμε τέλος τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη να διαχωρίσει τη θέση του από την τελική καταθλιπτική έκβαση του όλου συμβάντος. Ο συνάδελφος Ανδρέας Παράσχος έχει την αμέριστη στήριξη και συμπαράστασή μας, την αμέριστη στήριξη και συμπαράσταση του συνόλου της δημοσιογραφικής οικογένειας.

Διοικητικό Συμβούλιο

Ένωσης Συντακτών Κύπρου

Στην υπόθεση Ανδρέα Παράσχου συρρικνώνεται η ελευθεροτυπία

Το Δ.Σ. της Ένωσης Συντακτών Κύπρου εκφράζει την έντονη…

Δημοσιεύτηκε από Ένωση Συντακτών Κύπρου στις Πέμπτη, 14 Ιανουαρίου 2021

Το ευχαριστώ του Αντρέα Παράσχου

Μετά την παραίτηση του, ο κ. Παράσχος μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο facebook θέλησε να ευχαριστήσει όχι μόνο αυτούς που τον υπερασπίστηκαν αλλά και εκείνους που εξέφρασαν τις διαφωνίες τους.

Μεταξύ άλλων ο κ. Παράσχος έγραψε: «Δυο λόγια θέλω να πω για όλους όσοι προασπίστηκαν την άποψη μου τις τελευταίες μέρες: τους ευχαριστώ μέσα από την ψυχή μου! Ευχαριστώ όμως και όλους εκείνους που εξέφρασαν διαφωνίες, απορίες και προβληματισμούς αφού τούτα είναι που συχνά λειτουργούν καταλυτικά στο δημοκρατικό διάλογο και προσθέτουν στις σχέσεις των ανθρώπων».

Δυο λόγια θέλω να πω για όλους όσοι προασπίστηκαν την άποψη μου τις τελευταίες μέρες: τους ευχαριστώ μέσα από την ψυχή…

Δημοσιεύτηκε από Andreas Paraschos στις Τετάρτη, 13 Ιανουαρίου 2021