Ο πρόεδρος του Μεξικού δήλωσε ότι οι γυναίκες είναι αυτές που θα πρέπει να αποφασίσουν αν η χώρα θα νομιμοποιήσει τις αμβλώσεις, αποφεύγοντας να πάρει θέση στο θέμα αυτό, που βρίσκει αντίθετους πολλούς Μεξικανούς.

Μία ημέρα αφότου η Γερουσία της Αργεντινής ψήφισε υπέρ της νομιμοποίησης των αμβλώσεων στη χώρα, ο Μεξικανός πρόεδρος Άντρες Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ ρωτήθηκε, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, αν πιστεύει ότι το Μεξικό θα πρέπει να ακολουθήσει το παράδειγμά της. Τηρώντας την ίδια στάση, όπως πάντα, ο πρόεδρος απάντησε ότι θα πρέπει να υπάρξει μια δημόσια διαβούλευση, δεδομένου ότι το ζήτημα αυτό είναι αμφιλεγόμενο. Κατόπιν τόνισε ότι επαφίεται στις γυναίκες να το κρίνουν.

«Είναι απόφαση των γυναικών», είπε, εξηγώντας ότι υπάρχουν μηχανισμοί για τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων. «Θέματα τέτοιου είδους δεν θα έπρεπε να αποφασίζονται από τα πάνω», πρόσθεσε.

Η άμβλωση είναι νόμιμη στην Πόλη του Μεξικού και στην Πολιτεία Οαχάκα, παραμένει όμως παράνομη στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Σε ορισμένες Πολιτείες επιτρέπεται υπό όρους, όπως για παράδειγμα στην περίπτωση που η εγκυμοσύνη είναι αποτέλεσμα βιασμού.

Μια πανεθνική δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε τον Σεπτέμβριο του 2019 στην εφημερίδα El Financiero έδειξε ότι υπέρ του δικαιώματος στην άμβλωση τάσσονται μόνο οι κάτοικοι της Πόλης του Μεξικού και της Πολιτείας Μπάχα Καλιφόρνια. Συνολικά, το 63% των ερωτηθέντων τάχθηκαν κατά της νομιμοποίησης των αμβλώσεων και το 32% υπέρ.