Ο θάνατος του 12χρονου Tamir Rice το 2014, που έπεσε νεκρός από τα πυρά δύο αστυνομικών στο Κλίβελαντ των ΗΠΑ, είχε προκαλέσει αναταραχή, αλλά και παγκόσμια κατακραυγή.

Ο μικρός έπαιζε με ένα αεροβόλο έξω από κέντρο αναψυχής εκείνον τον Νοέμβριο, όταν πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε από τον αστυνομικό Timothy Loehmann. Ο Loehmann και ο συνάδελφός του Frank Garmback είχαν φτάσει μόλις στο σημείο.

Ήταν ο θάνατος που έκανε το κίνημα Black Lives Matter να εγκαθιδρυθεί, μια πολύκροτη υπόθεση που έκανε τον γύρο του κόσμου.

Και τώρα το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ρίχνει τους τίτλους τέλους, αρνούμενο να αποδώσει κατηγορίες στους δύο αστυνομικούς, λέγοντας πως το βίντεο είναι κακής ποιότητας και δεν μπορούν να δουν ακριβώς τι συνέβη.

Η υπόθεση φαίνεται να κλείνει οριστικά. Η έρευνα όλων αυτών των ετών μπαίνει στο αρχείο με μια λιτή δήλωση των αξιωματούχων του υπουργείου. Δεν επικροτούν τις πράξεις των αστυνομικών, είπαν, αλλά δεν θεωρούν τις τόσες ενδείξεις ικανές για να στοιχειοθετηθούν κατηγορίες εναντίον τους.

Οι δύο αστυνομικοί δήλωσαν απλώς πως είδαν το αγόρι με το όπλο στο χέρι. Και πως δεν ανταποκρίθηκε στις διαταγές τους να σηκώσει τα χέρια ψηλά.