Η αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη των εμβολιασμών κατά του κορονοϊού έχει ήδη ξεκινήσει και στην Ουγγαρία. Όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή (18/12) ο πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν οι πρώτοι πολίτες αναμένεται να κάνουν το εμβόλιο στις 27 ή στις 28 Δεκεμβρίου, σημειώνοντας ότι το πρώτο φορτίο δόσεων του εμβολίου θα είναι αρκετό για τον εμβολιασμό περίπου 35.000 ανθρώπων.

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, είπε ότι θα ανακοινώσει αύριο Σάββατο νέα μέτρα για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας του νέου κορονοϊού, τα οποία θα τεθούν σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου, και ότι αναμένει πως η χώρα του θα έχει εξέλθει από την πανδημία ως περίπου τον Απρίλιο.

«Αύριο το πρωί θα ήθελα να ανακοινώσω ποια επόμενα βήματα θα κάνουμε από την 1η Ιανουαρίου στο σχέδιο οικονομικής δράσης, το οποίο έχει σχεδιαστεί για να αποφευχθεί η οικονομική κρίση που προκάλεσε ο ιός», δήλωσε ο Ορμπάν σε συνέντευξη που παραχώρησε στον κρατικό ραδιοσταθμό mr1.

Η οικονομία της Ουγγαρίας επλήγη σε μεγάλο βαθμό από την πανδημία και η κυβέρνηση αναμένει συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά περίπου 6% το 2020 ακολουθούμενη από μια μέτρια ανάκαμψη το 2021.

Ο Ορμπάν πρόσθεσε ότι ακόμη και με τη δρομολόγηση των οικονομικών προγραμμάτων αναμένει ότι θα συνεχιστεί μια μακρά ιδεολογική μάχη με την ΕΕ για θέματα όπως η μετανάστευση και η ισότητα των φύλων.

Ο εθνικιστής Ορμπάν, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία για μια δεκαετία, αναμένεται να βρεθεί το 2022 αντιμέτωπος με την πιο δύσκολη εκλογική διαδικασία που έχει αντιμετωπίσει στην σταδιοδρομία του, καθώς αγωνίζεται για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας, σκανδάλων για θέματα ηθικής και διαφθοράς και κατά της αντιπολίτευσης που για πρώτη φορά έχει ενώσει τις δυνάμεις της για να τον νικήσει.