Ένας σερίφης αρνείται να αποφυλακίσει 1.800 κρατουμένους φυλακών που σαρώνει ο κορονοϊός, παρά το γεγονός ότι ο δικαστής έδωσε εντολή να απελευθερωθούν οι μισοί τρόφιμοι για να αποσυμφορηθεί η υγειονομική κρίση.

Ο σερίφης Don Barnes είναι ωστόσο ανένδοτος. Διαμηνύει προς πάσα κατεύθυνση πως δεν θα σεβαστεί την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Κομητείας Όραντζ στην Καλιφόρνια για μείωση του πληθυσμού των φυλακών κατά 50%.

«Δεν έχω την πρόθεση να απελευθερώσω κανέναν από αυτούς τους ανθρώπους», δήλωσε χωρίς περιστροφές ο σερίφης, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του σταθμού ABC 7.

Η ετυμηγορία του δικαστηρίου ήρθε έπειτα από μήνυση που κατέθεσε τον Απρίλιο οργάνωση ανθρώπινων δικαιωμάτων εκ μέρους των φυλακισμένων.

Την Παρασκευή ο σερίφης ανακοίνωσε πως είχαν ένα ξέσπασμα της Covid-19 στις φυλακές της κομητείας με 138 κρούσματα. Ένας αριθμός που μέχρι τη Δευτέρα είχε αγγίξει τους 416 ασθενείς.

«Θα κάνουμε έφεση και θα το παλέψουμε. Αν ο δικαστής έχει σκοπό να απελευθερώσει κάποιον από αυτούς τους ανθρώπους, θα πρέπει να το κάνουμε δίπλα δίπλα, όνομα το όνομα, να μου πει ποιους ακριβώς θέλει να αποφυλακίσουμε».

Ο σερίφης είπε μάλιστα πως τα κρούσματα στις φυλακές της κομητείας είναι τόσο υψηλά όχι γιατί υπάρχει πρόβλημα, αλλά γιατί αντίθετα με τον γενικό πληθυσμό, όλοι ελέγχονται για Covid-19 στη φυλακή.

Με τον σερίφη συντάσσεται και ο εισαγγελέας της κομητείας, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι η αποφυλάκιση των κρατουμένων θα φέρει περισσότερο έγκλημα και περισσότερα θύματα.