Σημαντική πτώση της τάξης του 15% καταγράφεται στη στήριξη των πολιτών της Βουλγαρίας προς την κυβέρνηση της χώρας, λίγες εβδομάδες μετά τις ευρωεκλογές, βάσει δημοσκόπησης της εταιρείας Gallup International.

Σύμφωνα με το βουλγαρικό τηλεοπτικό δίκτυο bTV, η δημοσκόπηση έδειξε πως 15 ημέρες μετά τις ευρωκάλπες το 47% δήλωναν πως επιθυμούν την παραίτηση της κυβέρνησης υπό τον Πλάμεν Ορεσάρσκι, σε αντίθεση με το 32% που τη στήριζε.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Εργαστηρίου Δημόσιας Πολιτικής του Νέου Βουλγαρικού Πανεπιστημίου, τουλάχιστον πέντε κόμματα θα μπορούσαν να πάρουν το «εισιτήριο» για τη βουλή, σε περίπτωση που διεξάγονταν σήμερα εκλογές.

Συγκεκριμένα, όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων της Σόφιας Novinite, βάσει της συγκεκριμένης δημοσκόπησης το GERB θα συγκέντρωνε ποσοστό από 22-14%, το Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα από 15-17% και το φιλελεύθερο Κίνημα Δικαιωμάτων και Ελευθεριών μεταξύ 14% και 16%. Τα άλλα δύο κόμματα που εκτιμάται πως θα περνούσαν το εκλογικό όριο του 4% είναι το κόμμα Βουλγαρία Χωρίς Λογοκρισία του Νικολάι Μπαρέκοφ και το δεξιό Μεταρρυθμιστικό Μπλοκ.

Σύμφωνα με διάφορες εταιρείες δημοσκοπήσεων, οι Βούλγαροι τάσσονται υπέρ των πρόωρων εκλογών και είναι πρόθυμοι να προσέλθουν στις κάλπες ακόμη και τον προσεχή Αύγουστο.

Ωστόσο, η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή θα χρειαστεί χρόνο για προετοιμασία, που εκτιμάται πως θα είναι γύρω στους δυο μήνες.

Βάσει των δημοσκοπήσεων που βλέπουν τον τελευταίο καιρό το φως της δημοσιότητας, οι τρεις τελευταίοι πρωθυπουργοί της Βουλγαρίας συγκεντρώνουν πολύ υψηλά ποσοστά αποδοκιμασίας του έργου τους από τους πολίτες. Στην πρώτη θέση, με ποσοστό 74%, έρχεται ο Σεργκέι Στανίσεφ και ακολουθούν οι Μπόικο Μπορίσοφ με 71% και Πλάμεν Ορεσάρσκι με 68%.