Στις επιπλοκές της covid-19 υπέκυψε εργαζόμενος στην εταιρεία Top Glove Corp στη Μαλαισία, τη μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής ιατρικών γαντιών μιας χρήσης στον κόσμο.

Πρόκειται για τον πρώτο θάνατο αφότου άρχισε να εξαπλώνεται ο νέος κορονοϊός σε εργοστάσια και κοιτώνες των υπαλλήλων της.

Ο εργαζόμενος ήταν μετανάστης από το Νεπάλ και άφησε την τελευταία του πνοή το Σάββατο.

Δούλευε σε βιομηχανική εγκατάσταση στην Κλανγκ, 40 χιλιόμετρα δυτικά από την πρωτεύουσα Κουάλα Λουμπούρ, για πάνω από δύο χρόνια, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ επικαλούμενο την Top Glove.

Το ξέσπασμα στις εγκαταστάσεις της εταιρείας — πάνω από 5.000 εργαζόμενοί της έχει επιβεβαιωθεί πως προσβλήθηκαν — οδήγησε στη δημιουργία της μεγαλύτερης συρροής στη Μαλαισία.

Η εταιρεία ανέφερε ότι τα πρώτα κρούσματα εντοπίστηκαν στις αρχές Νοεμβρίου, όταν εργαζόμενοί της υποβλήθηκαν όπως ήταν υποχρεωμένοι σε τεστ διότι ήθελαν να επιβιβαστούν σε πτήσεις για να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων αυξανόταν ραγδαία, η κυβέρνηση επέβαλε αυστηρούς περιορισμούς στην κίνηση τον περασμένο μήνα και διέταξε την εταιρεία να κλείσει όλες τις εγκαταστάσεις όπου έχουν επιβεβαιωθεί κρούσματα κατά στάδια τον περασμένο μήνα, ώστε να γίνουν έλεγχοι και οι άνθρωποι που έχουν προσβληθεί να τεθούν σε καραντίνα.

Εργαζόμενοι της εταιρείας είπαν ότι ήταν αδύνατο να τηρείται ο κανόνας της κοινωνικής απόστασης στις εγκαταστάσεις και ότι παραβιαζόταν συνεχώς. Οι συνθήκες στους κοιτώνες επίσης δεν επέτρεπαν την τήρηση των συστάσεων, συχνά με 20 ανθρώπους σε κάθε θάλαμο.

Παρά την κρίση, την περασμένη εβδομάδα, η διοίκηση της εταιρείας ενημέρωσε τους μετόχους ότι το 94% των εργαζομένων μπορεί πλέον να επιστρέψει στη δουλειά.