Στη δημοσιότητα αναμένεται δοθούν σύντομα οι μυστικές επαφές ανάμεσα στον Τόνι Μπλερ και τον Τζορτζ Μπους, που οδήγησαν στον δεύτερο πόλεμο του Κόλπου. Το 2003, οι τότε ηγέτες της Μεγάλης Βρετανίας και των Ηνωμένων Πολιτειών εξαπέλυσαν επίθεση στο Ιράκ, κατηγορώντας το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεϊν ότι διαθέτει όπλα μαζικής καταστροφής, κάτι που στη συνέχεια δεν επαληθεύτηκε.

Οι έρευνες της βρετανικής επιτροπής Τσίλκοτ σχετικά με το διπλωματικό παρασκηνίο της υπόθεσης, βρίσκονται σε εξέλιξη από το 2009. Η πολυετής καθυστέρηση οφείλεται στις ενστάσεις της κυβέρνησης, για τον κίνδυνο αποκάλυψης ευαίσθητων πληροφοριών.

Πρόσφατα, η επιτροπή απέσπασε το πράσινο φως ώστε να συμπεριλάβει στο τελικό κείμενο της έκθεσης αποσπάσματα 25 σημειωμάτων και 130 απομαγνητοφωνημένων τηλεφωνικών συνομιλιών ανάμεσα στους δυο ηγέτες.

Στο επίκεντρο της έκθεσης θα βρεθούν τα στοιχεία που έπεισαν τον τότε πρωθυπουργού για τη νομιμότητα ενός πολέμου, στον οποίο σκοτώθηκαν 179 Βρετανοί στρατιώτες.

Το μεγαλύτερο μέρος των διαβαθμισμένων συζητήσεων, που οδήγησαν στην πτώση του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεϊν, ωστόσο, θα παραμένουν στο σκοτάδι, κατόπιν αιτήματος της βρετανικής κυβέρνησης.

Το διπλωματικό παρασκήνιο του 2003 προκαλεί αμηχανία στους επιτελείς του Εργατικού Κόμματος, από το οποίο προέρχεται ο Μπλερ καθώς, η δημοσιοποίηση της πολυαναμενόμενης έρευνας εκτιμάται ότι θα καθορίσει τις πολιτικές εξελίξεις στη Βρετανία ενόψει των εθνικών εκλογών του 2015.