Έχουν υπάρξει από τους πιο ντροπιαστικούς τρόπους που έχουν χρησιμοποιηθεί από την ανθρωπότητα απέναντι στην ομοφυλοφιλία. Πώς μπορείς να αποτρέψεις κάποιον από τον σεξουαλικό προσανατολισμό του;

Δεν μπορείς και αυτό ακριβώς λέει η κυβέρνηση της Βικτόρια στην Αυστραλία, περνώντας ένα σχέδιο νόμου την Τετάρτη που στέλνει ένα ρητό μήνυμα. «Κανείς δεν είναι χαλασμένος» εξαιτίας της σεξουαλικότητας ή της ταυτότητας που αποδίδει στο φύλο του.

Η κυβέρνηση της Βικτόρια εξέφρασε τη βούλησή της να θέσει εκτός νόμου οποιαδήποτε απόπειρα μεταστροφής, τιμωρώντας με πρόστιμα ως και 10.000 δολάρια, ή ακόμα και με φυλάκιση 10 ετών, τέτοιες απαρχαιωμένες μεθόδους.

«Στέλνουμε ένα καθαρό μήνυμα: Κανείς δεν είναι χαλασμένος εξαιτίας της σεξουαλικότητας ή της ταυτότητας φύλου του», δήλωσε η γενική εισαγγελέας της αυστραλιανής πολιτείας, Jill Hennessy, «αυτές οι απόψεις δεν γίνονται ανεκτές στη Βικτόρια, ούτε και οι απεχθείς πρακτικές που τις συνοδεύουν».

Όσοι επιδίδονται μάλιστα σε τέτοιες πρακτικές μεταστροφής και βρίσκεται πως έχουν προκαλέσει σοβαρές βλάβες στον «πάσχοντα», θα έρχονται αντιμέτωποι ακόμα και με κάθειρξη 10 ετών. Και όσοι, για να παρακάμψουν τον νόμο, στέλνουν ανθρώπους εκτός πολιτείας για να «θεραπευτούν», θα αντιμετωπίζουν πρόστιμα ακόμα και 10.000 δολαρίων.

Η κυβέρνηση έθεσε το σχέδιο νόμου σε δημόσια διαβούλευση από τον περσινό Οκτώβριο, ακούγοντας τις εκκλήσεις όσων έχουν υποφέρει από τέτοιες μεσαιωνικές πρακτικές, αλλά και τα μέλη της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας.

Είχε μάλιστα απέναντί της εκκλησιαστικές οργανώσεις και θρησκευτικές ομάδες, οι οποίες επιδίδονται κάποιες φορές σε «θεραπείες μεταστροφής για την ομοφυλοφιλία». Εξορκισμούς δηλαδή, για να φύγουν τα δαιμόνια.

Αυτό ανέφεραν στη νομοπαρασκευαστική επιτροπή όσοι έχουν περάσει τα πάνδεινα για να αλλάξουν σεξουαλικό προσανατολισμό.

Πολλές θρησκευτικές ομάδες κράτησαν αποστάσεις από τις πιο ακραίες μεθόδους μεταστροφής, όπως το ηλεκτροσόκ, προτιμώντας την «εκκλησιαστική συμβουλευτική».