Τα απομνημονεύματα του Μπαράκ Ομπάμα «A Promised Land» πούλησαν πάνω από 890.000 αντίτυπα στις ΗΠΑ και τον Καναδά κατά το πρώτο 24ωρο, ένα ρεκόρ για τον εκδοτικό οίκο Penguin Random House. Όπως εκτιμούν όλοι, αναμένεται να γίνει το μεγαλύτερο μπεστ σέλερ όλων των εποχών στην επικράτεια των προεδρικών απομνημονευμάτων.

Ο Ομπάμα μιλά εδώ για τα ταξίδια του ως 44ος πρόεδρος των ΗΠΑ και τις συναντήσεις του με τους ξένους ηγέτες.

Για τον Ντέιβιντ Κάμερον, θυμάται πως ήταν «ευγενής και με αυτοπεποίθηση», έχοντας ωστόσο «την εύκολη αυτοπεποίθηση του ανθρώπου που δεν έχε πιεστεί πολύ στη ζωή του». Τον εκτιμούσε ωστόσο πολύ, όπως λέει, ως άνθρωπο, αν και δεν συμφωνούσε με την οικονομική του πολιτική.

Για τον ρώσο ηγέτη Βλαντιμίρ Πούτιν, του θύμιζε λέει τους ηγέτες των πολιτικών τζακιών στα πρώτα του χρόνια ως πολιτικός στο Σικάγο. Ήταν «σαν περιφερειακός αρχηγός, με πυρηνικά όμως και βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ».

«Σκληρό» και «περπατημένο» τον αποκαλεί, «άνθρωπο που δεν κινείται έξω από τις περιορισμένες εμπειρίες του».

Για τον Νικολά Σαρκοζί, ο Ομπάμα δεν κρύβει τα λόγια του, λέει πως ο γάλλος ηγέτης ήταν «γεμάτος συναισθηματικές εκρήξεις και παραφουσκωμένη ρητορική», σαν «φιγούρα από πίνακα του Τουλούζ Λοτρέκ».

«Σταθερή, ειλικρινής, πνευματικά αυστηρή και εγγενώς ευγενική» χαρακτηρίζει την Άνγκελα Μέρκελ, λέγοντας μάλιστα πως ήταν εκείνη που ήταν στις αρχές επιφυλακτική μαζί του.

«Εγκάρδιος και γενικά ευαίσθητος στα αιτήματά μου» ήταν ο Ερντογάν, κατά τον Ομπάμα πάντα, ο οποίος δεν τον απεικονίζει ωστόσο με τα λαμπρότερα χρώματα:

«Είχα την ισχυρή εντύπωση ότι η δέσμευσή του στη δημοκρατία και τον νόμο θα διαρκούσαν μόνο όσο τον διατηρούσαν στην εξουσία»…