O Βλαντίμιρ Πούτιν βοήθησε στην απελευθέρωση σπάνιων τίγρεων της Σιβηρίας, προκειμένου να δείξει το ενδιαφέρον του για την προστασία της άγριας ζωής.

Στα στιγμιότυπα που μετέδωσε η ρωσική τηλεόραση εμφανίζεται ο Πούτιν, ο οποίος φορά τζιν παντελόνι και δερμάτινο μπουφάν, να τραβά ένα σκοινί προκειμένου να ανοίξει μια πόρτα και να αφεθούν ελεύθερες οι τίγρεις, δύο αρσενικές και μια θηλυκή, οι οποίες τρέχουν σε ένα τάιγκα (δάσος κωνοφόρων στις ψυχρές περιοχές) στην απομακρυσμένη περιοχή Αμούρ, στην ανατολική Σιβηρία.

Τα αρσενικά είχαν εντοπιστεί όταν ήταν ακόμη μικρά το 2012, ενώ όπως φαίνεται είχαν μείνει ορφανά όταν λαθροθήρες σκότωσαν τις μητέρες τους, σύμφωνα με το Διεθνές Ταμείο για την Ευημερία των Ζώων.

Η οργάνωση βοήθησε να οργανωθεί αυτό που χαρακτήρισε ως την μεγαλύτερη στα χρονικά απελευθέρωση τίγρεων Αμούρ (Panthera tigris altaica), όπως είναι γνωστό το είδος αυτό των τίγρεων της Σιβηρίας. Η ρωσική τηλεόραση, ονόμασε ττην κίνηση του προέδρου Πούτιν σαν «περιβαλλοντική ειδική επιχείρηση».

Η οργάνωση αυτή αναφέρει ότι υπάρχουν περίπου 360 τίγρεις στα δάση της Ρωσίας, ενώ ο αριθμός τους έχει μειωθεί από τις 400 και πλέον που υπολογίζονταν στην αλλαγή του αιώνα. Η λαθροθηρία, η υλοτομία, οι ανεξέλεγκτες πυρκαγιές και η συρρίκνωση του πληθυσμού των ζώων συνιστούν τις κυριότερες απειλές εναντίον τους.

Το Κρεμλίνο ανέφερε ότι οι τίγρεις που απελευθερώθηκαν σήμερα, οι οποίες έχουν βαπτιστεί Μπόριγια, Κούζια και Ιλόνα, είναι πια αρκετά μεγάλες για να υπερασπισθούν τους εαυτούς τους ωστόσο θα τις παρακολουθούν για διάστημα ενός έτους, χάρη σε κολάρα με συσκευές δορυφορικού εντοπισμού.