Ο ασκών χρέη υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ Κρίστοφερ Μίλερ επιχείρησε να καθησυχάσει τους Αμερικανούς πολίτες και τους συμμάχους της Ουάσιγκτον δηλώνοντας ότι το Πεντάγωνο θα συνεχίσει να «προστατεύει» τη χώρα και τα συμφέροντά της στον κόσμο.

«Θέλω να διαβεβαιώσω τον αμερικανικό λαό, καθώς και τους συμμάχους και τους εταίρους μας, ότι το υπουργείο Άμυνας δεν αποδυναμώνεται», είπε ο Μίλερ, ο οποίος διορίστηκε στη θέση αυτή τη Δευτέρα, αφού ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απέλυσε τον προκάτοχό του, τον Μαρκ Έσπερ, μέσω του Twitter.

Ο αμερικανικός στρατός «συνεχίζει το ζωτικό έργο της προστασίας της χώρας μας, του πληθυσμού μας και των συμφερόντων μας στον κόσμο», πρόσθεσε, υποδεχόμενος στο Πεντάγωνο τον Λιθουανό ομόλογό του Ραϊμούντας Καρόμπλις.

Είναι η δεύτερη φορά, από την Δευτέρα, που ο Μίλερ κάνει δηλώσεις δημοσίως. Την Τετάρτη εκφώνησε μια σύντομη ομιλία κατά τα εγκαίνια ενός μουσείου του Στρατού Ξηράς στα προάστια της Ουάσιγκτον.

Ο υπουργός διευκρίνισε ότι αυτήν την εβδομάδα συνομίλησε τηλεφωνικά με τους ομολόγους του της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Βρετανίας ενώ εντός της ημέρας θα μιλήσει και με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

Πολλοί Δημοκρατικοί διαμαρτυρήθηκαν για την απόλυση του Έσπερ, μόλις 70 ημέρες προτού να λήξει η θητεία του Ρεπουμπλικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ωστόσο ο Μίλερ είπε σήμερα ότι συνομίλησε με τη Δημοκρατική πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι και τους επικεφαλής των Επιτροπών Ενόπλων Δυνάμεων στη Βουλή και τη Γερουσία.

Εκτός από τον Μίλερ, έναν πρώην αξιωματικό των ειδικών δυνάμεων που είχε αναλάβει τη διεύθυνση του εθνικού κέντρου αντιτρομοκρατίας πριν από τρεις μήνες, ο Τραμπ διόρισε επίσης πολλούς πιστούς συνεργάτες του σε διάφορες θέσεις στο Πεντάγωνο.