Ο επικεφαλής της αντιαεροπορικής άμυνας της Συρίας σκοτώθηκε στη διάρκεια μιας επίθεσης των δυνάμεων του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ εναντίον των ανταρτών ανατολικά της Δαμασκού, δήλωσαν ισλαμιστές μαχητές και μια μη κυβερνητική οργάνωση.

Δήλωσαν πως ο στρατηγός Χουσέιν Ίσακ υπέκυψε σήμερα στα τραύματά του που προκλήθηκαν χθες στη Μλέιχα κατά την επίθεση των δυνάμεων του Άσαντ, η οποία φαίνεται ότι είχε σκοπό να επεκτείνει τον προεδρικό έλεγχο γύρω από την πρωτεύουσα πριν από τις εκλογές της 3ης Ιουνίου.

Οι αντιαεροπορικές δυνάμεις, που έχουν μια μεγάλη βάση στη Μλέιχα και είναι υπεύθυνες για την απόκρουση αεροπορικών επιθέσεων, δεν έχουν διαδραματίσει μεγάλο ρόλο στον πόλεμο με τους αντάρτες, οι οποίοι δεν διαθέτουν αεροπορική δύναμη.

Ωστόσο ο Ίσακ είναι ένας από τους πιο υψηλόβαθμους στρατιωτικούς αξιωματούχους που σκοτώνεται στη διάρκεια των τριών ετών που μαίνεται ο πόλεμος.

Η τελευταία απώλεια υψηλόβαθμου αξιωματούχοι ήταν ο Χιλάλ αλ-Άσαντ, εξάδελφος του προέδρου και περιφερειακός επικεφαλής της παραστρατιωτικής Δύναμης Εθνικής Άμυνας, ο οποίος σκοτώθηκε πριν από δύο μήνες στην επαρχία της Λαττάκειας.

«Ανακοινώνουμε καλά νέα στο ισλαμικό έθνος, το θάνατο ενός από τους ηγέτες των απίστων, του στρατηγού Χουσέιν Γιακούμπ Ίσακ, επικεφαλής της Αντιαεροπορικής Διοίκησης στη Μλέιχα», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Ισλαμικό Μέτωπο.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μία μη κυβερνητική οργάνωση που εδρεύει στη Βρετανία, ανακοίνωσε επίσης το θάνατο του Ίσακ στη Μλέιχα, η οποία βρίσκεται κοντά στο δρόμο που ενώνει την κεντρική Δαμασκό με το διεθνές αεροδρόμιο.

Η Μλέιχα βρίσκεται στην άκρη της ανατολικής Γούτα, μιας περιοχής όπου αγροτική γη εναλλάσσεται με μικρές πόλεις, οι οποίες έχουν διαμορφώσει μια βάση για τους μαχητές των ανταρτών, αλλά έχουν περικυκλωθεί από τις δυνάμεις του Άσαντ εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο.

Ο στρατός, με την υποστήριξη σιιτών μαχητών από το Ιράκ και της οργάνωσης Χεζμπολάχ του Λιβάνου, έχει απωθήσει τους αντάρτες γύρω από τη Δαμασκό και έχει ενισχύσει τον έλεγχο του Άσαντ στην κεντρική Συρία, περιλαμβανομένης και της τρίτης μεγαλύτερης πόλης της χώρας, της Χομς, στα σύνορα με το Λίβανο.

Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης δεν έκαναν καμία αναφορά στο θάνατο του Ίσακ, ωστόσο φιλο-κυβερνητικές ιστοσελίδες ανέφεραν ότι «μαρτύρησε» στη Μλέιχα.

Βόρεια της Δαμασκού, οι αντάρτες σκότωσαν σήμερα 34 φιλο-κυβερνητικούς μαχητές όταν επιτέθηκαν σε μία θέση του στρατού κοντά στην πόλη Τελ Μάλαχ στην επαρχία Χάμα, ανέφερε το Παρατηρητήριο.

Η περιοχή έχει αλλάξει χέρια πολλές φορές κατά τη διάρκεια της παρατεταμένης σύγκρουσης στη Συρία και οι αντάρτες δήλωσαν πως είναι η τρίτη φορά που έχουν πάρει τον έλεγχο εκεί. Η πόλη Τελ Μάλαχ βρίσκεται πάνω στο δρόμο που ενώνει δύο χριστιανικές πόλεις στην επαρχία Χάμα και βρίσκεται επίσης κοντά σε πολλά χωριά αλαουιτών.

Η οικογένεια του Άσαντ είναι από τη μειονότητα των Αλαουιτών της Συρίας, που υποστηρίζουν στην πλειονότητά τους τον πρόεδρο, και υποστηρίζεται επίσης από πολλούς χριστιανούς που φοβούνται τον αυξανόμενο ριζοσπαστισμό των σουνιτών μουσουλμάνων ανταρτών.

Οι αντάρτες που κατέλαβαν την Τελ Μάλαχ περιλαμβάνουν μαχητές από το Μέτωπο Νούσρα, το επίσημο παρακλάδι της Αλ Κάιντα στη Συρία, και το Ισλαμικό Μέτωπο.

Περισσότεροι από 150.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας, ο οποίος ξέσπασε όταν ο Άσαντ κατέστειλε βίαια τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις πριν από τρία χρόνια.

Αφού επανέκτησε έδαφος στο κεντρικό τμήμα της χώρας, ο Άσαντ ετοιμάζεται τώρα για τις προεδρικές εκλογές στις οποίες αναμένεται να εξασφαλίσει μία τρίτη επταετή θητεία.