«Η ανθρωπιστική αποστολή Μάρε Νόστρουμ πρόκειται να συνεχισθεί», έκανε γνωστό ο υφυπουργός παρά την προεδρία της ιταλικής κυβέρνησης, Γκρατσιάνο Ντελρίο, παίρνοντας τον λόγο στην Βουλή.

Κατά τον Ντελρίο «η απόφαση αυτή οφείλεται στα μέχρι τώρα θετικά αποτελέσματα, λαμβάνοντας υπόψη την ανθρωπιστική παράμετρο». Παράλληλα, ο στενός συνεργάτης του Ματέο Ρέντσι τόνισε ότι «πρέπει να ενισχυθεί η διμερής συνεργασία με την Λιβύη και με τις υπόλοιπες ενδιαφερόμενες χώρες και να ζητηθεί από τους διεθνείς οργανισμούς αποτελεσματικότερος έλεγχος των συνόρων».

«Η κυβέρνηση δεν ευνοεί τους δουλεμπόρους, αποτρέπει όμως τους θανάτους. Πρόκειται για χρέος όχι μόνον της Ιταλίας αλλά ολόκληρης της Ευρώπης. Δεν μπορούμε να στρέψουμε το βλέμμα μας προς άλλη κατεύθυνση, ενώ στην θάλασσάς μας εκτυλίσσονται τέτοιες τραγωδίες», πρόσθεσε ο Ντελρίο.

Κατά την διάρκεια της ομιλίας βουλευτές του ξενοφοβικού κόμματος Λέγκα του Βορρά σήκωσαν πανό με τη φράση «η λαθρομετανάστευση είναι αδίκημα».

Ο αντιπρόεδρος της βουλής Λουίτζι Ντι Μάγιο ζήτησε από τους κοινοβουλευτικούς της Λέγκας να κατεβάσουν αμέσως τα πανό. Ο Ιταλός υφυπουργός διέκοψε την παρέμβασή του και απευθυνόμενος στα μέλη του αντιμεταναστευτικού κόμματος τόνισε: «τα πανό και οι φωνές δεν θα σταματήσουν τους ανθρώπους αυτούς που φθάνουν στα σύνορά μας. Με την επιχείρηση Μάρε Νόστρουμ προσφέραμε άμεση βοήθεια σε 30.000 ναυαγούς που σήμερα θα ήταν πιθανότατα θύματα της θάλασσας».