Στην κόντρα που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και στον Εμανουέλ Μακρόν αναφέρεται δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Frankfurter Allgemeine Zeitung με τίτλο «Υπεράσπιση αξιών».

«Με ενός λεπτού σιγή τα σχολεία στη Γαλλία τίμησαν τη μνήμη του δολοφονηθέντος καθηγητή Σαμουέλ Πατί. Σκοπός ήταν να καλλιεργηθεί στους μαθητές η συνείδηση για τους κινδύνους του εξτρεμισμού και τη σημασία της ελευθερίας», σχολιάζει η εφημερίδα.

Η γερμανική εφημερίδα, όπως αναμεταδίδει η Deutsche Welle, παρατηρεί: «Στην πρωτοβουλία αυτή συμμετείχαν και γερμανικά σχολεία. Το πόσο σημαντική ήταν φάνηκε από τις εκκλήσεις ισλαμιστικών κύκλων στους γονείς να μην επιτρέψουν τη συμμετοχή των παιδιών τους. Το γερμανικό κράτος θα πρέπει να διασφαλίσει ότι οι καθηγητές μπορούν να διδάξουν στα παιδιά τις αξίες, στις οποίες βασίζεται η κοινωνία μας χωρίς να αισθάνονται ότι απειλούνται. Και ούτε να φοβηθούν ενδεχόμενη σύγκρουση με τους γονείς, που θέλουν να κρατήσουν τα παιδιά τους μακριά από αυτές τις αξίες.

Υπάρχει όμως και ένα δεύτερο επίπεδο στη διένεξη μεταξύ Γαλλίας και Τουρκίας με αντικείμενο τον ισλαμισμό. Ο πρόεδρος Ερντογάν έριξε πρόσφατα λάδι στη φωτιά συμβάλλοντας στη δημιουργία του κλίματος, μέσα στο οποίο έλαβαν χώρα οι επιθέσεις των τελευταίων ημερών. Αφορμή δεν είναι ούτε η διένεξη στην ανατολική Μεσόγειο, όπου αντιπαρατίθενται Γαλλία και Τουρκία, αλλά ούτε και οι δηλώσεις Μακρόν κατά της ισλαμιστικής βίας, τις οποίες δεν μπορεί να απορρίψει κανένας λογικός άνθρωπος.

Η οργή του Ταγίπ Ερντογάν κατά του Εμανουέλ Μακρόν οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι ο γάλλος πρόεδρος ακύρωσε τη διακρατική συμφωνία Γαλλίας-Τουρκίας για την αποστολή τούρκων ιμάμηδων. Ο τούρκος πρόεδρος πρέπει να προσέξει τώρα να μην το παρατραβήξει διότι δεν αποκλείεται να ακολουθήσουν κι άλλες χώρες το παράδειγμα της Γαλλίας».