Σήμερα στις 7 το απόγευμα θα έχουν την πρώτη τους συνάντηση ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης και ο νέος ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Ερσίν Τατάρ, ο οποίος ήταν ο νικητής των εκλογών στα κατεχόμενα.

Όπως σημειώνει το ΑΜΠΕ, η συνάντηση θα είναι άτυπη και θα πραγματοποιηθεί στην οικία της Ειδικής Αντιπροσώπου του γενικού γραμματέα των ΗΕ στην Κύπρο Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, στο αεροδρόμιο Λευκωσίας, παρουσία της ίδιας.

Ο Ν. Αναστασιάδης αναμένεται να παραχωρήσει δήλωση στους εκπροσώπους των ΜΜΕ κατά την επιστροφή του στο Προεδρικό Μέγαρο, αμέσως μετά τη συνάντηση με τον κ. Τατάρ.

Τι σημαίνει η εκλογή Τατάρ στα Κατεχόμενα για τις προοπτικές επανένωσης της Κύπρου

Για τις προοπτικές επανένωσης της Κύπρου μετά την εκλογή του Τατάρ στα κατεχόμενα μίλησε σε συνέντευξή του ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Τύμπινγκεν και ερευνητής του Κυπριακού και θεμάτων ειρήνης Τόμας Ντιτς.

«Στην Κύπρο δεν θα πρέπει ποτέ να γίνεται λόγος για ”οριστικά”, αλλά δεν θα πρέπει ποτέ να έχει κανείς και πολύ μεγάλες ελπίδες. Εδώ υπάρχει ένα συνονθύλευμα από πολύ διαφορετικά συμφέροντα. Με αυτά θα βρεθεί σε τελική ανάλυση και ο Τατάρ αντιμέτωπος. Ενδεχομένως δεν θα εξαρτηθεί τόσο από τον ίδιο, όσο από την Τουρκία. Επιπλέον, ακόμη και μεταξύ των οπαδών του Τατάρ, οι απόψεις για την επίλυση του Κυπριακού δεν είναι τόσο ενιαίες. Παρ’ ότι δεν πιστεύω ότι είναι πιθανή αυτή τη στιγμή, θα ήταν πολύ νωρίς για να πούμε ότι ο φάκελος της επανένωσης έχει κλείσει» σημείωσε σε συνέντευξη που έδωσε στη Deutsche Welle.