Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών κατηγόρησε σήμερα τις ΗΠΑ ότι ρίχνουν λάδι στη φωτιά στη Νότια Σινική Θάλασσα, κάνοντας «ανεύθυνες δηλώσεις» μέσα σε ένα πλαίσιο αυξημένων εντάσεων ανάμεσα στο Πεκίνο, τη Μανίλα και το Ανόι.
«Καλούμε τις ΗΠΑ (…) να ενεργούν και να ομιλούν με προσοχή, να σταματήσουν να κάνουν ανεύθυνες δηλώσεις και να εργασθούν περισσότερο προς μια κατεύθυνση ευνοϊκή για τη διατήρηση της ειρήνης και της περιφερειακής σταθερότητας», δήλωσε η Χούα Σουνγίνγκ, εκπρόσωπος της κινεζικής διπλωματίας.

Οι εντάσεις ανάμεσα στην Κίνα και το Βιετνάμ, δύο γειτονικά κομμουνιστικά κράτη που είναι όμως ιστορικοί αντίπαλοι, επιδεινώθηκαν αιφνιδίως αφού το Πεκίνο ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα την εγκατάσταση εξέδρας πετρελαϊκών γεωτρήσεων σ’ αυτή τη θάλασσα, την κυριαρχία επί της οποίας διεκδικούν και οι δύο χώρες. Η Ουάσινγκτον χαρακτήρισε «πρόκληση» την απόφαση αυτή.

Τις τελευταίες ημέρες, η ζώνη γύρω απ’ αυτή την εξέδρα έγινε θέατρο πολλών συγκρούσεων ανάμεσα σε κινεζικά και βιετναμέζικα πλοία, με τις δύο χώρες να επιρρίπτουν η μία στην άλλη την ευθύνη. Το Τόκιο από την πλευρά του κατηγόρησε ρητά το Πεκίνο ότι είναι υπεύθυνο για την επιδείνωση της κατάστασης.

Χθες, Πέμπτη, το βράδυ, σε συνέντευξη Τύπου, ένας υψηλόβαθμος κινέζος διπλωμάτης επέρριψε στο Βιετνάμ την πλήρη ευθύνη γι’ αυτές τις ναυτικές συγκρούσεις.

«Η Κίνα δεν ευθύνεται για καμιά πρόκληση. Η ενοχή για όλες τις προκλήσεις ανήκει στο Βιετνάμ», δήλωσε ο Γι Σιανλιάνγκ.

Τις τελευταίες ημέρες «τα βιετναμικά σκάφη εμβόλισαν κινεζικά κυβερνητικά πλοία σε τουλάχιστον 180 περιστατικά. Έχουμε τις αποδείξεις», διαβεβαίωσε επίσης σήμερα η Χούα.

Η ίδια επανέλαβε την παραδοσιακή θέση της Κίνας σύμφωνα με το οποίο το Πεκίνο έχει απαράγραπτη κυριαρχία στο σύνολο σχεδόν της Νότιας Σινικής Θάλασσας, όπου το Ανόι και το Πεκίνο διεκδικούν κυρίως τα αρχιπελάγη Παρασέλ και Σπράτλεϊ. Ο βυθός στα αρχιπελάγη αυτά, τα οποία βρίσκονται στην καρδιά διεθνών θαλάσσιων οδών, πιστεύεται πως είναι πλούσιος σε υδρογονάνθρακες.

Οι Φιλιππίνες έχουν επίσης διενέξεις με το Πεκίνο για τη χάραξη θαλάσσιων συνόρων.Η Μανίλα προκήρυξε σήμερα διαγωνισμό για δικαιώματα εκμετάλλευσης πετρελαίου και αερίου σε 11 θαλάσσιες περιοχές, περιλαμβανομένης μιας στη Νότια Σινική Θάλασσα την οποία διεκδικεί η Κίνα.

Η Μανίλα αποκαλεί τη Νότια Σινική Θάλασσα, Θάλασσα των Δυτικών Φιλιππίνων.