Τουλάχιστον 60 νεκρούς εντόπισαν οι αρχές του Μεξικού σε μυστικούς τάφους στην πολιτεία Γουαναχουάτο, στο κεντρικό τμήμα της χώρας.

«Βρήκαμε 59 πτώματα σε διάφορους μυστικούς τάφους, υπάρχουν κι άλλα σημεία στα οποία συνεχίζουμε να εργαζόμαστε» δήλωσε η Κάρλα Κιντάνα, η επικεφαλής της CNB- Εθνικής Επιτροπής Έρευνας, θεσμού που αναζητεί αγνοούμενους,

«Στη μεγάλη πλειονότητά τους τα πτώματα μοιάζουν να ανήκαν σε νέους ανθρώπους, σε κάποιες περιπτώσεις πολύ νέους, ανάμεσά τους πιθανόν και εφήβους» πρόσθεσε η κυρία Κιντάνα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Τουλάχιστον 10 από τα πτώματα ανήκαν σε γυναίκες.

Η πληροφορία πως πιθανόν είχε εντοπιστεί ομαδικός τάφος έφτασε από συγγενείς αγνοουμένων προσώπων στις αρχές πριν από περίπου δύο εβδομάδες και το έργο της έρευνας άρχισε πριν από οκτώ ημέρες, σε συνεργασία με θεσμούς ασφαλείας, σε επίπεδο πολιτείας και σε ομοσπονδιακό επίπεδο.

Κινητοποιήθηκαν πάνω από 80 άνθρωποι για τις έρευνες αυτές και έγιναν 52 εκταφές, που επέτρεψαν να ανακτηθούν τα λείψανα, διευκρίνισαν οι αρχές.

Ενώ η ενδημική βία μαίνεται στο Μεξικό εδώ και σχεδόν 15 χρόνια, άλλα οκτώ πτώματα, έξι ανδρών και δύο γυναικών — τα θύματα είχαν δεμένα τα άκρα και πολλαπλά τραύματα από σφαίρες — βρέθηκαν παράλληλα χθες από τις αρχές στη Σιουδάδ Χουάρες, στα σύνορα με τις ΗΠΑ, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ.

Τα βίαια επεισόδια στην πολιτεία Γουαναχουάτο έχουν πολλαπλασιαστεί τους τελευταίους μήνες, εξαιτίας της σύγκρουσης ανάμεσα στα καρτέλ Σάντα Ρόσα δε λίμα και Νέα Γενιά του Χαλίσκο. Οι δύο συμμορίες διεκδικούν τον έλεγχο της παράνομης διακίνησης ναρκωτικών καθώς και καυσίμων.

Στην πολιτεία καταγράφηκαν 2.250 ανθρωποκτονίες από τον Ιανουάριο μέχρι τον Αύγουστο, σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα, αριθμός αυξημένος κατά 25% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Το καρτέλ Νέα Γενιά του Χαλίσκο κατηγορείται επίσης για την έξαρση της βίας που καταγράφεται στη Σιουδάδ Χουάρες, όπου δρα σε συνεργασία με το καρτέλ Σιναλόα.

Ένα από τα πιο τραγικά συμβάντα σε αυτή την έξαρση ήταν η έφοδος βαριά οπλισμένων εκτελεστών σε κέντρο θεραπείας και αποκατάστασης τοξικομανών στην πόλη Ιραπουάτο, την 1η Ιουλίου, όταν έπεσαν νεκροί 27 άνθρωποι.

Στις αρχές του Αυγούστου, οι αρχές στην πόλη Σάντα Κρους ανακοίνωναν τη σύλληψη του αρχηγού του καρτέλ Σάντα Ρόσα δε Λίμα, του Χοσέ Αντόνιο Γέπες, ή «Ελ Μάρο», ενώ ο διάδοχός του, ο Αντάν Οτσόα, συνελήφθη στα μέσα του Οκτωβρίου.

Αφότου άρχισε ο λεγόμενος πόλεμος κατά των ναρκωτικών, επί προεδρίας του Φελίπε Καλδερόν, τον Δεκέμβριο του 2016, έχουν χάσει τη ζωή τους πάνω από 300.000 άνθρωποι στο Μεξικό, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

(φωτογραφία αρχείου)