Μια υπόθεση σε βάρος 60 υπόπτων έθεσαν στο αρχείο οι Τούρκοι εισαγγελείς, περιλαμβανομένου του γιου ενός πρώην υπουργού της χώρας και ενός μεγιστάνα των κατασκευών.

Η υπόθεση αποτελεί μέρος του σκανδάλου διαφθοράς που πλήττει πρόσωπα στον στενό κύκλο του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπως μετέδωσαν σήμερα τουρκικά ΜΜΕ.

Αφορά την καταγγελθείσα δωροδοκία σε αντάλλαγμα για την αδειοδότηση κατασκευαστικών έργων, θεωρείτο η λιγότερο σημαντική από τις δύο του σκανδάλου, το οποίο αποκαλύφθηκε την 17η Δεκεμβρίου 2013, όταν οι γιοι τριών τότε υπουργών της κυβέρνησης καθώς και επιχειρηματίες συνελήφθησαν σε εφόδους της αστυνομίας.

Ο Ερντογάν, ο οποίος χαρακτηρίζει τις έρευνες αυτές τμήμα μιας συνωμοσίας με στόχο την αποσταθεροποίηση της κυβέρνησής του που έχει απεργαστεί ο επικεφαλής ενός θρησκευτικού τάγματος που ζει αυτοεξόριστος στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, Φετουλάχ Γκιουλέν, έχει μέχρι στιγμής αντιμετωπίσει με επιτυχία το σκάνδαλο. Το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AK) κατήγαγε σημαντικές νίκες στις δημοτικές εκλογές της 30ής Μαρτίου.

Στο αρχείο τέθηκε η υπόθεση σε βάρος του Αμπντουλάχ Ογούζ Μπαϊρακτάρ, του γιου του πρώην υπουργού Περιβάλλοντος και Αστικού Σχεδιασμού Ερντογάν Μπαϊρακτάρ, καθώς και του γνωστού επιχειρηματία Αλί Αγάογλου, όπως και ακόμη 58 υπόπτων, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Doğan και άλλα τουρκικά ΜΜΕ.

Δικαστικοί είπαν ότι δεν ήταν ακόμη σε θέση να επιβεβαιώσουν την απόφαση αυτή.

Πάντως η έρευνα για την κύρια υπόθεση συνεχίζεται. Αυτή αφορά καταγγελίες για δωροδοκίες που καταβλήθηκαν σε κορυφαία στελέχη του τουρκικού κρατικού μηχανισμού από τα μέλη μιας εγκληματικής ομάδας που βοηθούσε το Ιράν να εκμεταλλευθεί ένα παραθυράκι στο καθεστώς των κυρώσεων που έχει επιβάλει η Δύση σε βάρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας. Χρησιμοποιώντας αυτό το παραθυράκι, για ένα διάστημα το Ιράν ήταν σε θέση να αγοράζει χρυσό με έσοδα από πωλήσεις πετρελαίου και αερίου.

Η υπόθεση της πώλησης χρυσού είναι αυτή στην οποία επικεντρώνεται το ενδιαφέρον από το σύνολο του σκανδάλου διαφθοράς, με δεδομένες τις διεθνείς διαστάσεις της και τις κατηγορίες περί διαφθοράς τριών πρώην υπουργών και του επικεφαλής μιας κρατικής τράπεζας. Οι κατηγορούμενοι αρνούνται τις κατηγορίες.

Ο Ερντογάν έχει κατηγορήσει τον Φετουλάχ Γκιουλέν ότι βρίσκεται πίσω από τις έρευνες για διαφθορά, καθώς ο ισλαμιστής ιεροκήρυκας και το θρησκευτικό του τάγμα, το Χιζμέτ, έχουν ευρεία επιρροή στο δικαστικό σώμα και στην αστυνομία. Ο Γκιουλέν αρνείται την κατηγορία.

Η κυβέρνηση αντέδρασε στις έρευνες αποπέμποντας ή μεταθέτοντας χιλιάδες αστυνομικούς και εκατοντάδες δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς και θεσπίζοντας έναν νόμο ο οποίος αυξάνει τον έλεγχο της κυβέρνησης επί του δικαστικού σώματος.

Ανάμεσα σε αυτούς που ανακρίθηκαν στο πλαίσιο της αρχικής έρευνας περιλαμβάνονταν ο δήμαρχος της συνοικίας Φατίχ της Κωνσταντινούπολης, αλλά και ο Μουράτ Κουρούμ, ο γενικός διευθυντής της εταιρείας του κλάδου των ακινήτων Emlak Konut GYO, η οποία εν μέρει ανήκει στην κρατική κατασκευαστική εταιρεία TOKI.

Όλοι αφέθηκαν ελεύθεροι αργότερα. Η εταιρεία του Αγάογλου είχε υποστηρίξει τότε ότι δεν βρέθηκαν ενοχοποιητικά στοιχεία. Η εταιρεία Εμλάκ Κονούτ είχε ανακοινώσει μερικές ημέρες αργότερα πως ο Κουρούμ επέστρεψε στην εργασία του.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.