Ένας πύραυλος σύμφωνα με πληροφορίες, εκτοξεύθηκε στον ουρανό σήμερα 16/10, από την ακτή της Τουρκίας στη Μαύρη Θάλασσα, όπου οι Ένοπλες Δυνάμεις της γειτονικής χώρας αναμενόταν να προβούν σε δοκιμές των ρωσικής κατασκευής αμυντικών συστημάτων τους S-400.

Σύμφωνα με ένα τοπικό βίντεο που περιήλθε στο Reuters, το οποίο έχει τραβηχτεί στην παραλιακή πόλη Σινώπη, εμφανίζεται μια στενή στήλη καπνού να υψώνεται στον γαλανό ουρανό.

Τις τελευταίες ημέρες η Τουρκία είχε εκδώσει αναγγελίες που περιόριζαν τη χρήση του εναέριου χώρου και των υδάτων στα ανοικτά των παραλίων, ώστε να επιτραπούν δοκιμαστικές εκτοξεύσεις.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, εάν επαληθευθεί πως έγιναν δοκιμές των S-400, μπορεί να υπάρξει ένταση ανάμεσα στην Τουρκία και τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, οι οποίες αντιτίθενται κατηγορηματικά στην αγορά εκ μέρους της Άγκυρας όπλων από τη Μόσχα επειδή οι ΗΠΑ θεωρούν πως θέτουν σε κίνδυνο κοινά αμυντικά συστήματα του ΝΑΤΟ.

Η Ουάσιγκτον είχε αντιδράσει πέρυσι, αναστέλλοντας τη συμμετοχή της Άγκυρας στο πρόγραμμα του μαχητικού αεροπλάνου F-35 και έχει απειλήσει με κυρώσεις.

(Φωτογραφία αρχείου)