Από επιθέσεις που στοίχισαν τη ζωή σε 79 ανθρώπους επλήγη το Ιράκ τις τελευταίες 24 ώρες, με αποτέλεσμα να διατυπώνονται φόβοι για μια μαύρη ημέρα στις βουλευτικές εκλογές της Τετάρτης, τις πρώτες από την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων το 2011.

Σήμερα το πρωί, τουλάχιστον 15 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε μια διπλή επίθεση εναντίον αγοράς στη Σααντίγια, κοντά στην πόλη Χάνακιν, στο ανατολικό Ιράκ, όπου χθες είχαν σκοτωθεί 30 άνθρωποι, ανακοίνωσε ένας συνταγματάρχης

Χθες σειρά επιθέσεων στοίχισε τη ζωή σε 64 ανθρώπους, οι περισσότεροι μέλη των δυνάμεων της τάξης, ενώ περίπου 100 είχαν τραυματιστεί. Οι χθεσινές επιθέσεις είχαν στόχο αυτοκινητοπομπές του στρατού και μια συγκέντρωση, αλλά κυρίως εκλογικά τμήματα στα οποία τα μέλη των δυνάμεων της τάξης καλούνταν να ψηφίσουν εκ των προτέρων.

Περισσότεροι από 20 εκατ. ψηφοφόροι καλούνται στις κάλπες σε μια χώρα που βρίσκεται εδώ και μήνες σ’ ένα φαύλο κύκλο βίας που η κυβέρνηση δεν καταφέρνει να χαλιναγωγήσει. Από τον Ιανουάριο, περισσότεροι από 20 Ιρακινοί σκοτώνονται κατά μέσο όρο καθημερινά σε επιθέσεις. Τακτικοί στόχοι, οι δυνάμεις της τάξης μοιάζουν ανίκανες να βάλουν ένα τέλος στο λουτρό αίματος.

Ουδείς ανέλαβε την ευθύνη για τις τελευταίες επιθέσεις, αλλά αυτού του είδους οι επιθέσεις αποδίδονται συχνά από την κυβέρνηση σε σουνιτικές οργανώσεις. Οι εντάσεις ανάμεσα στους σιίτες και τους σουνίτες είναι βαθιές στο Ιράκ και αποτελούν πλέον πολιτικό επιχείρημα, καθώς χρησιμοποιούνται τόσο από το σιίτη πρωθυπουργό Νούρι αλ-Μαλίκι, όσο και από τους σουνίτες τζιχαντιστές.