Στην Τουρκία επέρριψε ο πρωθυπουργός της Αρμενίας τις ευθύνες για την εμπόλεμη κατάσταση στο Ναγκόρνο – Καραμπάχ. Όπως εκτίμησε δημόσια, οι εχθροπραξίες στην περιοχή προκλήθηκαν από την «ενεργή δέσμευση» της Άγκυρας υπέρ του Μπακού, ενώ κατήγγειλε ότι πρόκειται για έναν «πόλεμο τρομοκρατίας εναντίον ενός λαού που αγωνίζεται για την ελευθερία του».

«Χωρίς την ενεργή δέσμευση της Τουρκίας, αυτός ο πόλεμος δεν θα είχε αρχίσει. Μολονότι είναι αληθές ότι οι Αρχές του Αζερμπαϊτζάν προωθούσαν ενεργά, αυτά τα τελευταία 15 χρόνια, μια πολεμοχαρή ρητορική, η απόφαση να κηρύξουν τον πόλεμο υποκινήθηκε από την πλήρη υποστήριξη της Τουρκίας», είπε ο Νικόλ Πασινιάν, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο Αρμένιος πρωθυπουργός δήλωσε, ωστόσο «πεπεισμένος», ότι η Μόσχα θα προστρέξει σε βοήθεια αν η χώρα του δεχθεί ευθέως επίθεση από τους Αζέρους. «Είμαι πεπεισμένος ότι, αν το απαιτήσει η κατάσταση, η Ρωσία θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της» στο πλαίσιο της στρατιωτικής συμμαχίας μεταξύ Μόσχας και Γερεβάν.

Επίσης, όπως μεταφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Πασινιάν είπε ότι είναι έτοιμος να κάνει παραχωρήσεις για να διευθετηθεί το θέμα, εφόσον όμως το Μπακού πράξει το ίδιο. «Οι συγκρούσεις πρέπει να επιλύονται με βάση τις αμοιβαίες παραχωρήσεις. Το Ναγκόρνο Καραμπάχ και η Αρμενία είναι έτοιμες (να κάνουν) τις ίδιες παραχωρήσεις με εκείνες που θα κάνει το Αζερμπαϊτζάν», τόνισε.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.