Ο κυβερνήτης της χερσονήσου Καμτσάτκα, η οποία βρίσκεται στο ανατολικότερο τμήμα της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Σόλοντοφ, αποφάσισε να δημιουργήσει το «υπουργείο της ευτυχίας», όπως χαρακτήρισε ο ίδιος το υπό σύσταση υπουργείο κοινωνικής ευημερίας και οικογενειακής πολιτικής.

«Η ευτυχία, από τη μια πλευρά δεν μπορεί να μετρηθεί, αλλά από την άλλη πιστεύω βαθύτατα ότι όλοι οι κυβερνήτες των περιφερειών πρέπει να έχουν μια τέτοια καθολική πυξίδα ηθικής», γράφει στην ανακοίνωση του ο Σόλοντοφ σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ ο οποίος δηλώνει ότι για τον ίδιο είναι πράγματι βασικό «από τη θέση του να μπορεί να κάνει λίγο πιο ευτυχισμένη την κάθε μέρα εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων».

«Για αυτόν ακριβώς τον λόγο αυτή τη στιγμή κάνουμε πράξη αυτήν την προσέγγιση. Αυτή τη στιγμή κάνω μεταρρύθμιση των οργάνων διακυβέρνησης της περιοχής της Καμτσάτκα και πήραμε την απόφαση να δημιουργήσουμε το υπουργείο της ευτυχίας. Επίσημα η πλήρης του ονομασία θα είναι υπουργείο κοινωνικής ευημερίας και οικογενειακής πολιτικής, αλλά εν συντομία θα λέγεται υπουργείο της ευτυχίας»

Πρόσφατα, η τοπική κυβέρνηση της Καμτσάτκας, ανακοίνωσε ότι ο νέος 38χρονος κυβερνήτης Βαντίμιρ Σόλοντοφ που εξελέγη στις εκλογές της 13ης Σεπτεμβρίου, ως ανεξάρτητος υποψήφιος, αλλά υποστηριζόμενος από το κυβερνών κόμμα της «Ενιαίας Ρωσίας», ξεκίνησε τη μεταρρύθμιση στα όργανα εκτελεστικής εξουσίας.

Σύμφωνα με τη μεταρρύθμιση πέντε υπουργεία θα μεγαλώσουν, έξι θα καταργηθούν, πέντε θα μετονομασθούν και δύο κρατικές υπηρεσίες θα αναβαθμισθούν σε υπουργεία.

Η Καμτσάτκα είναι μια από τις πιο απομακρυσμένες και δυσπρόσιτες περιοχές της Ρωσίας, με πληθυσμό περίπου 313.000 κατοίκων, αριθμός που μειώνεται τα τελευταία χρόνια.

Ως περιοχή ήταν κλειστή μέχρι την κατάρρευση της ΕΣΣΔ λόγω των πολλών στρατιωτικών εγκαταστάσεων που υπήρχαν στην επικράτεια της, αλλά τώρα είναι πλέον ανοιχτή για τον τουρισμό.

Ορισμένες χώρες όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπουτάν έχουν ήδη τέτοια «υπουργεία ευτυχίας».