Η νομική δικαιολόγηση της εφαρμογής από τη CIA βάναυσων μεθόδων ανάκρισης, που ισοδυναμούν με την εφαρμογή βασανιστηρίων, βασίστηκε σε εσφαλμένα νομικά επιχειρήματα, σύμφωνα με απόρρητη έκθεση της αμερικανικής Γερουσίας, τα συμπεράσματα της οποίας δημοσιοποιεί το δίκτυο McClatchy.

Η έρευνα, που διεξήγαγε η επιτροπή Πληροφοριών του αμερικανικού νομοθετικού σώματος, αναφέρει ακόμη πως η CIA ανακοίνωσε εσφαλμένα στοιχεία σχετικά με τον αριθμό των ανθρώπων που υποβλήθηκαν σε αυτές τις τεχνικές ανάκρισης, όπως ο «εικονικός πνιγμός».

Η Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών χρησιμοποίησε ανακριτικές μεθόδους που δεν είχαν εγκριθεί από την ηγεσία της ή από το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, παρεμπόδισε τον έλεγχο του Λευκού Οίκου και ενήργησε για να αποφύγει τον έλεγχο τόσο του αμερικανικού Κογκρέσου, όσο και του Γενικού Επιθεωρητή της.

Η CIA παρέσχε ψευδή πληροφόρηση στο υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ και αυτά τα ψευδή στοιχεία οδήγησαν το υπουργείο να συμπεράνει ότι οι μέθοδοι δεν παραβιάζουν τον νόμο, αφού εκείνοι που τις εφαρμόζουν δεν έχουν την πρόθεση να προκαλέσουν πόνο και οδύνη, σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έκθεσης.

Οργανώσεις για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ζητούν τον αποχαρακτηρισμό του συνόλου της έκθεσης της Γερουσίας.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της CIA Ντιν Μπόιντ δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι δεν μπορεί να σχολιάσει το περιεχόμενο μιας έκθεσης που είναι απόρρητη. «Όπως έχουμε πει και κατά το παρελθόν, η CIA, σε συνεργασία με άλλες υπηρεσίες, θα προβεί σε ενδελεχή εξέταση με το ερώτημα του αποχαρακτηρισμού των τμημάτων της έκθεσης της Γερουσίας που έχουν υποβληθεί στην Εκτελεστική Εξουσία για έλεγχο», πρόσθεσε.

«Η απάντησή μας στην πρώτη εκδοχή της έκθεσης το 2012 εντοπίζει πολλά σημεία συμφωνίας ανάμεσα στη CIA και την επιτροπή Πληροφοριών της Γερουσίας, και πολλά άλλα σημεία διαφωνίας», πρόσθεσε ο Ντιν Μπόιντ.

Η πρώτη εκδοχή της έκθεσης της επιτροπής του Κογκρέσου ολοκληρώθηκε το 2012, αλλά αναθεωρήθηκε πριν η επιτροπή αυτή που ελέγχει τις δραστηριότητες των αμερικανικών υπηρεσιών Πληροφοριών ψηφίσει, στις 3 Απριλίου, υπέρ του αποχαρακτηρισμού τμημάτων της έκθεσης, στα οποία περιλαμβάνονται τα ευρήματα και τα συμπεράσματά της.

Η πρόεδρος της επιτροπής Πληροφοριών της Γερουσίας Νταϊάν Φάινστάιν δήλωσε ότι ελπίζει πως η κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα θα αποφασίσει τον αποχαρακτηρισμό της έκθεσης εντός 30 ημερών. Η πρόεδρος αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα του ενημερωτικού δικτύου McClatchy, αλλά δήλωσε: «Εάν κάποιος έδωσε στη δημοσιότητα οποιοδήποτε τμήμα αυτής της απόρρητης έκθεσης, παραβίασε τον νόμο και πρέπει να διωχθεί».

Όταν ο Λευκός Οίκος και η CIA ολοκληρώσουν τη διαδικασία του αποχαρακτηρισμού της έκθεσης, θα δοθεί για πρώτη φορά στη δημοσιότητα η επίσημη άποψη της Ουάσινγκτον σχετικά με τις μεθόδους ανάκρισης και το καθεστώς κράτησης που εφαρμόσθηκε από την CIA μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου επί της προεδρίας του Τζορτζ Μπους.