Αλλαγή πλεύσης ζητούν οι Σοσιαλιστές από το νέο πρωθυπουργό της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς, ο οποίος σήμερα θα περάσει το πρώτο κρίσιμο τεστ, ζητώντας την ψήφο εμπιστοσύνης του γαλλικού κοινοβουλίου.

«O νέος πρωθυπουργός παίρνει σήμερα το βάπτισμα του πυρός», γράφει η εφημερίδα «Le Monde» επισημαίνοντας ότι απαιτούνται 291 ψήφοι σε σύνολο 577 για να προχωρήσει το έργο της η νέα κυβέρνηση των Παρισίων.

Πάντως, την παραμονή της κρίσιμης ψηφοφορίας, η οποία θα διεξαχθεί υπό τις πιέσεις περίπου 100 Σοσιαλιστών βουλευτών που ζητούν αλλαγή πλεύσης της κυβέρνησης αφήνοντας ανοιχτό ακόμα και το ενδεχόμενο της αποχής, η δημοτικότητα του «δεξιού» Βαλς είναι υπερδιπλάσια απ’ αυτή του Γάλλου προέδρου. Δημοσκόπηση του ινστιτούτου «LH2» για λογαριασμό του περιοδικού «Nouvel Observateur» εκτιμά ότι η δημοτικότητα του νέου πρωθυπουργού ανέρχεται σε 56% την ώρα που του Ολάντ φθάνει το 27%.

Ο Βαλς θα πρέπει να περιορίσει τις αποχές των βουλευτών του στη σημερινή ψηφοφορία για την ψήφο εμπιστοσύνης , ενώ με την πολυαναμενόμενη ομιλία του θα επιχειρήσει να πάρει με το μέρος του τους Πράσινους και το αριστερό Ριζοσπαστικό Κόμμα.

Οι προγραμματικές δηλώσεις θα επικεντρώνεται σε οικονομικά θέματα. Κι αυτό γιατί στα μέσα Απριλίου η γαλλική κυβέρνηση θα παρουσιάσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή νέο μεσοπρόθεσμο σχέδιο για τον προϋπολογισμό. Ήδη οι Βρυξέλλες έχουν απευθύνει προειδοποίηση για διαφαινόμενη απόκλιση από τον στόχο μείωσης του ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ μέχρι το 2015.