Στο δικαστήριο το YouTube για άρση αποκλεισμού στην Τουρκία

Ζητούν να γίνει ο ιστότοπος άμεσα προσβάσιμος


ΚΟΣΜΟΣ
12:55
07/04/2014
Στο δικαστήριο το YouTube για άρση αποκλεισμού στην Τουρκία
loading

Ο ιστότοπος YouTube προσέφυγε στο τουρκικό Συνταγματικό Δικαστήριο για να επιτύχει την άρση του αποκλεισμού του στην Τουρκία την οποία διέταξε η κυβέρνηση μετά τη δημοσιοποίηση της ηχογράφησης μιας συνομιλίας για τη Συρία, έγινε γνωστό από πηγή που γνωρίζει το θέμα.

Προσφυγή κατατέθηκε στο δικαστήριο από δικηγόρο της Κωνσταντινούπολης με την οποία ζητείται να γίνει ο ιστότοπος «άμεσα» προσβάσιμος, διευκρίνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο η πηγή αυτή, η οποία ζήτησε να μην κατονομασθεί.

Δικαστήριο της Άγκυρας διέταξε την Παρασκευή την άρση της απαγόρευσης του YouTube, η οποία επιβλήθηκε στις 27 Μαρτίου από την ισλαμοσυντηρητική κυβέρνηση στο όνομα της «εθνικής ασφάλειας», μετά τη δημοσιοποίηση της ηχογράφησης μιας εμπιστευτικού χαρακτήρα συνεδρίασης, στην οποία τούρκοι αξιωματούχοι κάνουν λόγο για μια στρατιωτική επέμβαση στη Συρία.

Ωστόσο το ίδιο δικαστήριο αποφάσισε αργότερα να αποκλείσει την πρόσβαση σε 15 βίντεο και ανακοίνωσε πως ο αποκλεισμός του YouTube θα παραμείνει σε ισχύ όσο τα βίντεο αυτά δεν αποσύρονται.

Το τουρκικό Συνταγματικό Δικαστήριο είχε απαιτήσει την Τετάρτη την άρση μιας άλλης απαγόρευσης, αυτής που είχε επιβληθεί πριν από δύο εβδομάδες στο δίκτυο Twitter, κρίνοντας ότι αντιβαίνει στην ελευθερία της έκφρασης.

Το Twitter είχε αποκλεισθεί στις 20 Μαρτίου με απόφαση του ισλαμοσυντηρητικού πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για να σταματήσει η αναμετάδοση από το Ίντερνετ τηλεφωνικών υποκλοπών που τον εμπλέκουν σε ένα σκάνδαλο διαφθοράς.

Αφού χρονοτριβούσε επί ένα 24ωρο, η κυβέρνηση εφάρμοσε τελικά την απόφαση των δικαστών. Ωστόσο ο Ερντογάν διαμαρτυρήθηκε δημόσια για την απόφαση αυτή, υποστηρίζοντας πως δεν τον σέβονται. Σήμερα ο πρόεδρος του Συνταγματικού Δικαστηρίου Χασίμ Κιλίτς υποβάθμισε αυτές τις επικρίσεις, μιλώντας με ειρωνία για «συναισθηματική αντίδραση».

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει