Μονή της Χώρας: Ποιο είναι το χριστιανικό μοναστήρι που έκανε τζαμί ο Ερντογάν

Εντυπωσιακές εικόνες διακοσμούν τους τρούλους


ΚΟΣΜΟΣ
13:43
21/08/2020
Μονή της Χώρας: Ποιο είναι το χριστιανικό μοναστήρι που έκανε τζαμί ο Ερντογάν
14
loading

Η Μονή της Χώρας, γνωστή σήμερα ως Καριγιέ Τζαμί υπήρξε ελληνικό χριστιανικό μοναστήρι στην Κωνσταντινούπολη που μετατράπηκε από τους Οθωμανούς σε τζαμί κατά το 16ο αιώνα.

Από το 1958 λειτουργεί ως μουσείο, ωστόσο μετά την απόφαση του τουρκικού Ανώτατου Δικαστηρίου το 2019 και την έκδοση ΦΕΚ στις 21 Αυγούστου 2020, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τη μετατρέπει σε τζαμί.

Η μονή χτίστηκε στη θέση της σημερινής συνοικίας Εντιρνέ Καπού, νότια του Κεράτιου κόλπου και σε κοντινή απόσταση από τα Θεοδοσιανά τείχη. Το μνημείο σήμερα είναι γνωστό με το όνομα Μουσείο Χώρας σύμφωνα με την Wikipedia.

Ο κύριος ναός δεν είναι επισκέψιμος αφού βρίσκεται σε διαδικασία αποκατάστασης. Επίσης το εξωτερικό του ναού είναι καλυμμένο για εργασίες αναστήλωσης (Μάιος 2017)

Η ετυμολογία της «Μονής της Χώρας»

«Χωρίον» ή «Χώρα» έλεγαν οι Βυζαντινοί την έξω των χερσαίων τειχών πεδινή γη και η ονομασία της μονής οφείλεται μάλλον στην ύπαρξη παλαιότερου ναού έξω από τα τείχη του Κωνσταντίνου Α'.

Όταν ο Θεοδόσιος Β΄ έχτισε τα νέα τείχη της Κωνσταντινούπολης, η μονή διατήρησε τον παραδοσιακό προσδιορισμό «εν τη Χώρα», παρά το γεγονός πως ανήκε στον περίβολο των οχυρώσεων.

Περιγραφή της μονής

Επάνω από την μεγάλη θύρα από την οποία εισερχόταν εκ του εσωνάρθηκα στο ναό, βρίσκεται η εικόνα του Θεοδώρου του Μετοχίτη, στο ψηφιδωτό που δείχνει τον Μετοχίτη να προσφέρει στον ένθρονο Σωτήρα Χριστό ομοίωμα του ναού. Ο ναός είχε δύο νάρθηκες τους οποίους κοσμούσαν μωσαϊκά και τοιχογραφίες του Θεόδωρου Μετοχίτη.

Τα ψηφιδωτά τού εξωνάρθηκα είναι έξι ημικύκλια που απεικονίζουν τον Χριστό να θεραπεύει ποικίλες ασθένειες. Επίσης πάμπολλες εικόνες διακοσμούν τους τρούλους και τους τοίχους.

Οι εικόνες είναι από τις ωραιότερες Βυζαντινές. Τα χρώματα είναι έντονα, οι αναλογίες των μελών αρμονικές και η έκφραση των προσώπων φυσική. Ο μεσαίος τρούλος έχει μία ρωγμή που τον διασχίζει. Στο εσωτερικό του ναού διασώζονται διάφορα μάρμαρα αρμονικής συναρμογής. Οι Οθωμανοί έχουν καλύψει μερικές επιφάνειες με ασβέστη.

Η ιστορία

Η πρώιμη ιστορία της μονής δεν είναι γνωστή με βεβαιότητα. Η παράδοση που τη συνοδεύει τοποθετεί την ίδρυσή της τον 6ο αιώνα από τον άγιο Θεόδωρο, ενώ έχει αποδοθεί και στον Κρίσπο, γαμπρό του αυτοκράτορα Φωκά (7ος αι.).

Σήμερα έχει αποδειχθεί πως ο ναός χτίστηκε το διάστημα 1077-81 από την πεθερά τού Αλεξίου Α΄ Κομνηνού Μαρία Δούκαινα, στη θέση παλαιότερων κτισμάτων που χρονολογούνται τον 6ο και 9ο αιώνα. Υπέστη σοβαρή φθορά, πιθανώς εξαιτίας σεισμού, και επισκευάστηκε το 1120 από τον Ισαάκιος Κομνηνός.

Ο Θεόδωρος Μετοχίτης συνέβαλε στην ανακαίνισή της (1316-21) και ήταν υπεύθυνος για την προσθήκη του εξωνάρθηκα, του νότιου παρεκκλησίου, καθώς και για το διάκοσμο του ναού που περιλάμβανε αξιόλογα ψηφιδωτά και τοιχογραφίες. Επιπλέον, κληροδότησε στη μονή σημαντική περιουσία, χτίζοντας παράλληλα νοσοκομείο και δωρίζοντας σε αυτή την αξιόλογη συλλογή βιβλίων του, με αποτέλεσμα να προσελκύσει αργότερα σημαντικούς λογίους.

Η μονή μετατράπηκε σε οθωμανικό τέμενος με εντολή του μεγάλου βεζίρη του σουλτάνου Βαγιαζήτ Β΄ (1481-1512) και έγινε γνωστό ως Καριγιέ Τζαμί. Σημαντικό μέρος της διακόσμησης του ναού καταστράφηκε. Το 1948 τέθηκε σε εφαρμογή πρόγραμμα αναστήλωσης του μνημείου και από το 1958 λειτουργεί ως μουσειακός χώρος.

Η επίσημη λιτανεία

Στην Κωνσταντινούπολη των Βυζαντινών βασιλέων εκτελούντο δύο επίσημες λιτανείες. Η μία λιτανεία γινόταν γύρω στις 28 Ιουλίου με την έξοδο του σταυρού από τα ανάκτορα και περιφερόταν σε όλες τις εκκλησίες, αγυιές και οικίες μέχρι την επιστροφή του στο παλάτι την 14η Αυγούστου. Η λιτανεία αυτή είχε σκοπό να φυλάξει ο Θεός τους πιστούς από τα ολέθρια νοσήματα.

Η δεύτερη λιτανεία γινόταν με την περιφορά τής εικόνας της Παναγίας της Οδηγήτριας, έργο του Ευαγγελιστή Λουκά, και την οποία στον καιρό της πολιορκίας την περιέφεραν στα τείχη για να εμψυχώνουν τους πολιορκημένους.

Η εικόνα έμενε στο παλάτι καθόλη την διάρκεια της μεγάλης νηστείας του Πάσχα. Την Δευτέρα της Διακαινησίμου «μετὰ τῶν ἐν τέλει» (επισήμων), προέπεμπε αυτήν ο βασιλεύς, «μέχρι καὶ τῶν Ὑψηλών ἐκτός». Μετά την λιτανεία, η εικόνα κατετίθετο στην σεβάσμια μονή της Χώρας εις κοινή απάντων προσκύνηση. Οι Οθωμανοί, κατά την Άλωση της Κωνσταντινούπολης, εισέβαλαν και στη Μονή της Χώρας, άρπαξαν την εικόνα της Οδηγήτρας και την κατατεμάχισαν.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

14
σχόλια
 1. avatar Ψιλά γράμματα και κούφια ανούσια λόγια ..

  Όταν έχουν καταληφθεί εδώ και αιώνες , από τα Ορκ!

 2. avatar φσσσγγφδδ

  Μετατρέψτε το τζαμί του βοτανικού σε κάτι άλλο

 3. avatar Τεμενας

  Είδος χαιρετισμού τών ανατολικών λαών ,γίνεται με βαθειά υπόκλιση και ανύψωση τού δεξιού χεριού από κάτω πρός το στήθος ,το στόμα και το μέτωπο . Έτσι για να υπάρχει σαν πληροφορία .

 4. avatar ΟYΣΤ

  [...]

 5. avatar Αυτόνομοι Αντιφα

  Αυτό είναι κίνηση υψηλού σεβασμού γιατί είναι Τουρκική περιουσία και για αυτό το έκανε τζαμί. Θα μπορούσε να το κάνει στάβλο να το κάψει ότι θέλει μια και είναι σύμβολο των Βυζαντινών ιμπεριαλιστών εισβολέων όμως ο πρόεδρος Ταγίπ σέβεται τις μειονότητες και τους πολιτισμούς. Αντιθετα εδώ στην Ελλάδα ως χριστιανοταλιμπάν συμπεριφερόμαστε βάναυσα στους Μουσουλμάνους πρόσφυγες και μετανάστες φτιάχνουμε σύνορα και διαθέτουμε τουλάχιστον ένα τζαμί για κάθε εκκλησία αντίστοιχα.

  1. avatar Εσυ με το θηριο εισαι?

   Ο ερντογαν επιβεβαιωνει απλα τον κανονα οτι ο τουρκος οσοι αιωνες κι αν περασουν παραμενει απολιτιστος και κομπλεξικος απεναντι στον πολιτισμο των αλλων. Οταν κατελαβαν το βυζαντιο οι οθωμανοι δε μπορουσαν να το χωνεψουν οτι αυτοι σαν κατακτητες ηταν τοσο κατωτεροι και αμορφωτοι σε σχεση με τους βυζαντινους και αυτη η ζηλεια τους εκανε περισσοτερο βαρβαρους και σκληρους ( αυτο ακριβως κανει σημερα ο ερντογαν ενθυμουμενος τις παλιες δοξες και λυσσασμενος οπως ειναι σε σχεση με τις επιδιωξεις του στη μεσογειο ). Ετσι δυστυχως με τον καιρο κατορθωσαν να ταπεινωνουν και να εξευτελιζουν το ραγια, οπως τον ελεγαν, με αποτελεσμα δυστυχως ο ελληνας να χρειαζεται ακομα πολλα χρονια για να φθασει στο επιπεδο, τον πολιτισμο, την αιγλη και την ισχυ που ειχε καποτε το βυζαντιο. Σ αυτο βεβαια συνεβαλαν και οι αναξιοι πολιτικοι μας.

  2. avatar Κώσταςμιχ

   Δεν είναι μετανάστες πρόσφυγες. Είναι λαθρομετανάστες. Και πρέπει να πάνε από κει που ήρθανε. Να πάνε εκεί στον φίλο σου τον Ερντογάν, που είναι ομοθρησκοι. Να πας κι εσύ μαζί, εκεί στον πολιτισμό, γιατί εδώ είμαστε απολίτιστοι.

  3. avatar εσείς οι ψευτοαριστεροί τα έχετε μπερδέψει…..

   πρόοδος δεν σημαίνει να γίνεις ισλαμική χώρα...αυτό δεν είναι αριστερό είναι μουσουλμανικό....αν δεν μπορείς να καταλάβεις τη διαφορά....

  4. avatar Kononos

   Αγαπητέ φιλώ αφού σύμφωνης με τους Τούρκους γιατί δεν πας εκεί να μείνεις δεν βλέπω να αγαπάς την πατρίδα σου

  5. avatar Όχι μη

   Ανέβα ρε Ταλιμπάν στην περιοχή Ξάνθης κομοτηνης, να προσκυνισεις στα εκατοντάδες παράνομα τζαμί, για να ευχαριστιθει η ψυχή σου.

  6. avatar Dodo

   Πες την αλήθεια.....σε έκοψαν 5 φορές στην Α\' Δημοτικού και μετά τα παράτησες,ε;;;;;;;;;;;

 6. avatar ΦΡΑΝΚΥ

  Σοβαρά τώρα αυτόν θέλατε στην ΕΕ ?

 7. avatar navigator

  Μετα απο ολα αυτα,
  Τελικα, ευλο\'γως μπορει καποιος να αναρωτηθει\',
  \'\'υπαρχει Θεος΄΄?

  1. avatar Για πράξεις..

   ..ανθρώπων γιατί μπλέκεις τον Θεό;

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει