Ανησυχία για τον Ρώσο αντιπολιτευόμενο ηγέτη Αλεξέι Ναβάλνι, ο οποίος δίνει μάχη για τη ζωή του καθώς φέρεται να έχει δηλητηριαστεί, εξέφρασε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, στη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε χθες με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο Μισέλ, ο οποίος προεδρεύει των συνόδων κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε ακόμη πως οι στόχοι της ΕΕ για την κρίση στη Λευκορωσία είναι να σταματήσει η βία εναντίον των διαδηλωτών και των πολιτών και να εξασφαλισθεί ότι αυτή η πρώην σοβιετική δημοκρατία δεν θα διολισθήσει σε οικονομικό ή στρατιωτικό χάος.

«Η ουκρανική εμπειρία είναι σημαντική», δήλωσε στο Reuters Ευρωπαίος αξιωματούχος. «Κανένας δεν θέλει να επαναληφθεί αυτό που συνέβη στην Ουκρανία. Η ΕΕ δεν ενδιαφέρεται να υπάρξουν στη Λευκορωσία μια άλλη Μαϊντάν και το χάος που επακολούθησε».

«Η Λευκορωσία δεν είναι η Ουκρανία, οι άνθρωποι εκεί δεν επιδιώκουν στενότερες σχέσεις με την ΕΕ».

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση επιδιώκει να υποστηρίξει τη σταθερότητα, τις συνομιλίες ανάμεσα στις αρχές, την αντιπολίτευση και την ευρύτερη κοινωνία, την οικονομική ευημερία. Χωρίς να γείρει τη γεωπολιτική ζυγαριά της Λευκορωσίας ανάμεσα στην ΕΕ και τη Ρωσία», πρόσθεσε.

Η Πολωνία υποστηρίζει τις προσπάθειες να παρασχεθεί στον Αλεξέι Ναβάλνι η καλύτερη διαθέσιμη θεραπεία

Η Πολωνία υποστηρίζει τις προσπάθειες να παρασχεθεί στον επικριτή του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι η καλύτερη διαθέσιμη θεραπεία, δήλωσε σήμερα ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι.

Ο Ναβάλνι, σφοδρός επικριτής του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, είναι σε σοβαρή κατάσταση αφού ήπιε τσάι χθες, Πέμπτη, το πρωί στο οποίο σύμφωνα με τους υποστηρικτές του είχε προστεθεί δηλητήριο. Ένας γιατρός δήλωσε σήμερα πως η κατάστασή του βελτιώθηκε λίγο στη διάρκεια της νύχτας, όπως υπενθυμίζει το ΑΜΠΕ.

«Ανησυχώ πολύ με τις ειδήσεις για δηλητηρίαση του Αλεξέι Ναβάλνι, την υγεία του και την άρνηση να του επιτραπεί να μεταφερθεί εκτός Ρωσίας. Πρέπει να είμαστε 100% σίγουροι ότι η ασφάλειά του είναι διασφαλισμένη. Η Πολωνία υποστηρίζει τις προσπάθειες να παρασχεθεί στον κ. Ναβάλνι η καλύτερη διαθέσιμη θεραπεία», έγραψε ο Μοραβιέτσκι στο Twitter.

Από την πλευρά του, ο Γάλλος υφυπουργός Εξωτερικών Υποθέσεων Κλεμάν Μπον δήλωσε πως συμμερίζεται τις ανησυχίες και τους φόβους για την τύχη του επικριτή του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι και επανέλαβε πως η Γαλλία είναι έτοιμη να τον βοηθήσει.

«Συμμερίζομαι αυτούς τους φόβους και το σοκ που προκάλεσε η δραματική κατάστασή του», δήλωσε ο Μπον στον ραδιοφωνικό σταθμό France Info.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε χθες πως η Γαλλία είναι έτοιμη να παράσχει όλη την απαραίτητη βοήθεια στον Ναβάλνι, περιλαμβανομένου του ασύλου, και πως η Γαλλία θα παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τις έρευνες για την αιτία της ασθένειας του Ναβάλνι.

Η ΕΕ καταδικάζει την άσκηση ποινικής δίωξης κατά του Συντονιστικού Συμβουλίου της αντιπολίτευσης στη Λευκορωσία

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κάλεσε σήμερα τη Λευκορωσία να σταματήσει την ποινική δίωξη που άσκησε το Μινσκ σε βάρος ενός νέου αντιπολιτευόμενου σώματος αυτή την εβδομάδα.

«Περιμένουμε από τις λευκορωσικές αρχές να σταματήσουν την ποινική δίωξη και αντ’ αυτού να δεσμευθούν σε διάλογο προς την κατεύθυνση μιας ειρηνικής διεξόδου από την παρούσα κρίση», ανέφερε σε δήλωσή της η Ναμπίλα Μασράλι, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης.

«Το Συντονιστικό Συμβούλιο, το οποίο αποτελείται από εκπροσώπους διαφορετικών τμημάτων της λευκορωσικής κοινωνίας, προσπάθησε να επικοινωνήσει με τις αρχές για έναν διάλογο και οι αρχές απάντησαν με την έναρξη ποινικής δίωξης σε βάρος του. Κάνοντάς το, οι αρχές του λευκορωσικού κράτους επέστρεψαν για μια ακόμη φορά στον εκφοβισμό για πολιτικούς λόγους».