Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες εξέφρασε χθες Πέμπτη την ελπίδα να υπάρξει επανέναρξη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων, μετά την αναγγελία της συμφωνίας μεταξύ της κυβέρνησης του Μπενιαμίν Νετανιάχου και αυτής των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων για την εξομάλυνση των σχέσεών τους.

«Καλωσορίζοντας» την εξέλιξη, με ανακοίνωση που δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες του, ο Γκουτέρες εξέφρασε ταυτόχρονα την άποψη ότι η συμφωνία αυτή μπορεί να χρησιμεύσει ως «ευκαιρία οι Ισραηλινοί και οι Παλαιστίνιοι ηγέτες να ξαναρχίσουν ουσιώδεις διαπραγματεύσεις, που θα οδηγήσουν στη λύση των δύο κρατών όπως προβλέπουν αποφάσεις του ΟΗΕ για το ζήτημα».

Ο Γκουτέρες θύμισε εξάλλου ότι εξαρχής τασσόταν υπέρ της αναστολής των ισραηλινών σχεδίων για την προσάρτηση της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, μέτρου που συμπεριλήφθηκε στη συμφωνία, αν και ο Νετανιάχου ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται παρά για «αναβολή».

«Η ειρήνη στη Μέση Ανατολή είναι πιο σημαντική παρά ποτέ, την ώρα που η περιφέρεια είναι αντιμέτωπη με τις πολύ σοβαρές απειλές της πανδημίας του κορονοϊού και της ριζοσπαστικοποίησης», πρόσθεσε ο επικεφαλής του ΟΗΕ.