Ένας 40χρονος άνδρας στη Βρετανία είχε εξαφανιστεί από τον Σεπτέμβριο του 2015 στη Βρετανία και η αστυνομία θεωρούσε πως είχε πέσει θύμα δολοφονίας, ωστόσο πέντε χρόνια αργότερα έδωσε σημεία ζωής.

Όπως αναφέρει η Guardian o Ricardas Puisys με καταγωγή από τη Λιθουανία είχε εμφανιστεί για τελευταία φορά στις 26 Σεπτεμβρίου 2015 στο χώρο εργασίας του, 20 μίλια από το σημείο όπου ζούσε στο Wisbech του Cambridgeshire.

Δύο ημέρες αργότερα δεν εμφανίστηκε στη δουλειά του και τον  Νοέμβριο του ίδιου έτους η αστυνομία ξεκίνησε έρευνα για τη δολοφονία του. Μάλιστα συνελήφθη και ένας ύποπτος, ωστόσο αφέθηκε ελεύθερος.

Ωστόσο, υπήρξαν ελπίδες ότι θα μπορούσε να είναι ζωντανός όταν δημιουργήθηκε ένας λογαριασμός Facebook στο όνομά του και δημοσιεύθηκαν φωτογραφίες από έναν άνδρα που θεωρήθηκε ότι ήταν ο Puisys.

Τον Νοέμβριο του περασμένου έτους, οι αξιωματικοί έκαναν εκ νέου έκκληση να τον βρουν και τον Δεκέμβριο είπαν ότι είχαν λάβει αρκετές αναφορές για τον εντοπισμό του.

Τη Δευτέρα, η αστυνομία είπε ότι ο Puisys βρέθηκε κρυμμένος την 1η Ιουλίου στο Wisbech. Οι αξιωματικοί πιστεύουν ότι έφυγε λόγω φόβων για την ασφάλειά του.

Τον Αύγουστο του 2015, λίγο πριν εξαφανιστεί, ένας ντόπιος κάτοικος εξέφρασε ανησυχίες ότι ο Puisys είχε πέσει θύμα εκμετάλλευσης και ίσως αναγκάστηκε να αλλάξει διευθύνσεις εντός του Wisbech.

«Για σχεδόν πέντε χρόνια, η εξαφάνιση του Ricardas αποτελεί απόλυτο μυστήριο. Αυτό ήταν μέχρι που λάβαμε πληροφορίες στα τέλη Ιουνίου, γεγονός που μας οδήγησε να τον βρούμε», είπε επιθεωρητής Rob Hall που είχε αναλάβει την υπόθεση.

Στη συνέχεια ο επιθεωρητής πρόσθεσε: «Υπήρχαν πραγματικές ανησυχίες που ο Ricardas είχε πάθει κάτι κακό… αλλά τώρα πιστεύουμε ότι ο Ricardas αποφάσισε να φύγει καθώς ήταν θύμα εγκλήματος, στο παρελθόν είχε υποστεί εκμετάλλευση.

Μετά από αναζήτηση σε δασική περιοχή στο Harecroft Road, ο Ricardas βρέθηκε τελικά να ζει σε φυτά, πολύ καλά κρυμμένος αφού είχε κρυφτεί σκόπιμα και δεν είχε μιλήσει με κανέναν για κάποιο χρονικό διάστημα».

Όταν η αστυνομία ανακάλυψε τον λογαριασμό Facebook, είπαν ότι είχε πρόσβαση από κάπου στο Wisbech, αλλά δεν μπόρεσαν να εντοπίσουν μια ακριβή τοποθεσία.