Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ουγγαρίας, της Τσεχίας και της Σλοβακίας θα μεταβούν αύριο Πέμπτη στο Κίεβο, «με την ελπίδα να συναντηθούν με την νέα ουκρανική κυβέρνηση που θα σχηματιστεί», δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του ουγγρικού υπουργείου Εξωτερικών.

Στη συνέχεια οι τρεις υπουργοί σκοπεύουν να επισκεφθούν το Ντόνετσκ, στην ανατολική ρωσόφωνη και ρωσόφιλη Ουκρανία, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Μια μεταβατική κυβέρνηση αναμένεται να οριστεί σήμερα το βράδυ στο Κίεβο.

Η Ουγγαρία, η Τσεχία και η Σλοβακία συμμετέχουν με την Πολωνία στην Ομάδα Βίζεγκραντ (V4), η συνεργασία της οποίας επικεντρώνεται σε θέματα ενέργειας και ασφάλειας, καθώς και στη συνεργασία με ανατολικές χώρες όπως η Ουκρανία και η Ρωσία.

Εξάλλου η Λιθουανία ανακοίνωσε ότι ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Λίνας Λινκέβιτσους θα μεταβεί επίσης στο Κίεβο αύριο.

Σύμφωνα με τον Γκάμπορ Κάλετα, εκπρόσωπο του ουγγρικού υπουργείου Εξωτερικών, ο Ούγγρος Γιάνος Μαρτόνι, ο Σλοβάκος Μίροσλαβ Λάγιακ και ο Τσέχος Λιούμπομιρ Ζαόραλεκ «θα πάνε αύριο το απόγευμα στο Κίεβο και ελπίζουν να συναντήσουν τη νέα ουκρανική κυβέρνηση όταν αυτή σχηματιστεί, διαφορετικά θα μεταβούν στη Ράντα», δηλαδή στο ουκρανικό κοινοβούλιο.

Οι τρεις υπουργοί στη συνέχεια θα πάνε στο Ντόνετσκ «για να συναντηθούν με εκπροσώπους της ρωσικής κοινότητας».

Ο Μαρτόνι και ο Ζαοράλεκ προβλέπεται να έχουν συναντήσεις στην επαρχία της Υπερκαρπαθίας, όπου σύμφωνα με το ουγγρικό υπουργείο Εξωτερικών χθες Τρίτη σημειώθηκαν επεισόδια με στόχο την ουγγρική μειονότητα, τα οποία αποδόθηκαν στο ακροδεξιό κίνημα Δεξιός Τομέας.

Στο μεταξύ πολλοί ευρωβουλευτές από διάφορες πολιτικές παρατάξεις εξέφρασαν την επιθυμία η ΕΕ να προσφέρει στους Ουκρανούς απλοποιημένες διαδικασίες για την χορήγηση βίζας, στο πλαίσιο των προσπαθειών να υποστηριχθεί η χώρα.

Ενώ πολλοί άλλοι κάλεσαν την ΕΕ να κινηθεί γρήγορα για να προσφέρει οικονομική βοήθεια στη χώρα, διοργανώνοντας για παράδειγμα μια διάσκεψη δωρητών.