Η σλοβενική Βουλή ενέκρινε το διορισμό τριών νέων υπουργών στην κυβέρνηση της Άλενκα Μπράτουσεκ, η οποία στη συζήτηση που προηγήθηκε της ψηφοφορίας, τόνισε ότι αναμένει τα πράγματα και στους τρεις τομείς να αλλάξουν προς το καλύτερο.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της φαρμακευτικής εταιρείας «Lek», Μέτοντ Ντραγκόνια διορίστηκε υπουργός Οικονομίας, η Άλενκα Τρόπο Σκάζα υπουργός Υγείας και ο Γκόραζντ Ζμαβτς υπουργός Άνευ Χαρτοφυλακίου, αρμόδιος για τους απόδημους Σλοβένους.

Υπέρ του διορισμού των τριών υπουργών κατά τη χθεσινή ψηφοφορία στη Βουλή τάχθηκαν 49 βουλευτές και 18 βουλευτές τους καταψήφισαν.

Η αντιπολίτευση δεν στήριξε το διορισμό τους και άσκησε κριτική στην κυβέρνηση, επειδή χρειάστηκε τρεις μήνες για να βρει τους αντικαταστάτες των υπουργών Υγείας, Τόμαζ Γκάνταρ και Οικονομίας, Στάνκο Στέπισνικ.

Ο νέος υπουργός Οικονομίας, Μέτοντ Ντραγκόνια ήταν στην ίδια θέση στην κυβέρνηση του Γιάνεζ Ντρνοβσεκ από το 1996 έως το 1999.

Η νέα υπουργός Υγείας, Άλενκα Τροπ Σκάζα είναι γιατρός με 20ετή εμπειρία στην πρωτοβάθμια υγεία. Και οι δύο προτάθηκαν από το κόμμα Θετική Σλοβενία, πρόεδρος του οποίου είναι η πρωθυπουργός Άλενκα Μπράτουσεκ.

Ο υπουργός Διασποράς Γκόραζντ Ζμαβτς είναι μέλος του Δημοκρατικού Κόμματος Συνταξιούχων (DESUS).

Ο κ. Ντραγκόνια δήλωσε ότι θα προσηλωθεί στην επιχειρηματική και οικονομική αναδιάρθρωση των επιχειρήσεων μέσω ενός ειδικού ταμείου, στο οποίο το κράτος θα επενδύσει 500 εκ. ευρώ, ώστε σε διάστημα 5-7 χρόνων να βελτιώσουν την οικονομική τους δομή. Ανακοίνωσε, επίσης, τη μείωση του διοικητικού μηχανισμού των υπουργείων κατά 30% μέσα σε ένα χρόνο.