Στις ΗΠΑ καταγράφηκαν 55.000 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 τις προηγούμενες 24 ώρες, σύμφωνα με τα δεδομένα τα οποία συγκεντρώνει το πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς.

Ως τις 20:30 χθες Τετάρτη (τοπική ώρα· 03:30 σήμερα Πέμπτη ώρα Ελλάδας), είχαν καταγραφεί στη χώρα αυτή 3.046.351 επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον νέο κορονοϊό. Ωστόσο, ο πραγματικός αριθμός των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί εκτιμάται πως είναι πολύ υψηλότερος, ειδικά λόγω των δυσκολιών στην πρόσβαση σε τεστ στη χώρα αυτή τον Μάρτιο και τον Απρίλιο.

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υποβαθμίζει συστηματικά τα ολοένα πιο ανησυχητικά δεδομένα για την πορεία της πανδημίας στη χώρα του, αποδίδοντάς τα στο ότι αυξήθηκαν οι δυνατότητες να γίνονται τεστ.

Ο αριθμός των θανάτων που αποδίδονται στην COVID-19 έφθασε πλέον τους 132.195, καθώς άλλοι 833 ασθενείς υπέκυψαν τις προηγούμενες 24 ώρες.

Αν και η επιδημιολογική κατάσταση φάνηκε να σταθεροποιείται στην ανατολική ακτή των ΗΠΑ, ειδικά στη Νέα Υόρκη, που αποτελούσε αρχικά το επίκεντρο της πανδημίας, η χώρα γνωρίζει εδώ και περίπου έναν μήνα εκρηκτική αύξηση των κρουσμάτων μόλυνσης σε νότιες και σε δυτικές πολιτείες. Οι αρχές σε αρκετές από αυτές αναγκάστηκαν έτσι να κάνουν βήματα προς πίσω πίσω στη διαδικασία άρσης των περιορισμών.

Χθες Τετάρτη, ο αμερικανός πρόεδρος αξίωσε για ακόμη μια φορά τα σχολεία να ανοίξουν το φθινόπωρο, μοιάζοντας να ρίχνει όλο του το βάρος στη διαδικασία αποκατάστασης της ομαλότητας, αψηφώντας τις συστάσεις των ομοσπονδιακών αρχών δημόσιας υγείας για την τήρηση μέτρων προστασίας και ιδιαίτερα της λεγόμενης κοινωνικής απόστασης.

Βραζιλία: Σχεδόν 68.000 νεκροί και πάνω από 1,7 εκατ. κρούσματα

Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες κατέγραψε άλλους 1.223 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 και 44.571 επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.

Ο απολογισμός της πανδημίας του κορονοϊού στη λατινοαμερικάνικη χώρα των 212 εκατομμυρίων κατοίκων έφθασε έτσι τους 67.964 νεκρούς, ενώ οι άνθρωποι που έχουν προσβληθεί ξεπερνούν πλέον τους 1,7 εκατ., σύμφωνα με τα δεδομένα του υπουργείου.

Μεξικό: 782 θάνατοι και θλιβερό ρεκόρ σχεδόν 7.000 κρουσμάτων σε 24 ώρες

Το υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι κατέγραψε 6.995 νέα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, τον υψηλότερο ημερήσιο απολογισμό ως σήμερα, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον νέο κορονοϊό να φθάνει έτσι επισήμως τους 275.003.

Οι υγειονομικές αρχές κατέγραψαν ταυτόχρονα άλλους 782 θανάτους εξαιτίας της COVID-19, με το σύνολο των νεκρών λόγω της πανδημίας να φθάνει έτσι τους 32.796.

Το προηγούμενο θλιβερό ρεκόρ ως προς τον αριθμό των κρουσμάτων μόλυνσης σημειώθηκε την περασμένη Πέμπτη: ανερχόταν σε 6.741.

Αργεντινή: Θλιβερό ρεκόρ 3.604 κρουσμάτων σε 24 ώρες

Οι υγειονομικές αρχές της Αργεντινής ανακοίνωσαν χθες Τετάρτη ότι κατέγραψαν νέο θλιβερό ρεκόρ 3.604 νέων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, καθώς η χώρα της Λατινικής Αμερικής έχει βρεθεί αντιμέτωπη με ταχεία εξάπλωση του κορονοϊού που απειλεί να ακυρώσει την αρχική συγκριτική επιτυχία της στην προσπάθεια επιβράδυνσης της εξάπλωσης της πανδημίας.

Η απότομη αύξηση των κρουσμάτων, που ξεπέρασαν τα 3.000 για πρώτη φορά, ώθησε το σύνολο των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί σε 87.030. Ο αριθμός αυτός είναι πενταπλάσιος από εκείνον που καταγραφόταν στις αρχές του Ιουνίου, αλλά δεν μπορεί να συγκριθεί με τα επίπεδα των κρουσμάτων στις γειτονικές χώρες της Αργεντινής που υφίστανται πολύ βαρύτερα πλήγματα από την πανδημία, τη Βραζιλία, τη Χιλή και το Περού.

Η κεντροαριστερή κυβέρνηση της Αργεντινής επέβαλε αυστηρό lockdown στα μέσα Μαρτίου. Τα περιοριστικά μέτρα έκτοτε έχουν χαλαρώσει στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, αλλά αντιθέτως ενισχύθηκαν και η ισχύς τους παρατάθηκε στα τέλη του περασμένου μήνα στην πρωτεύουσα, το Μπουένος Άιρες, καθώς και τα προάστιά του — η μητρόπολη αποτελεί το επίκεντρο της πανδημίας — εξαιτίας της αύξησης των μολύνσεων.

Ο απολογισμός της πανδημίας στην Αργεντινή ανέρχεται σε 1.694 νεκρούς.

Ο αντίκτυπος της πανδημίας σφυροκοπεί την ήδη γονατισμένη οικονομία της χώρας της Λατινικής Αμερικής, σε ύφεση τα τελευταία δύο χρόνια, την ώρα που η κυβέρνηση του προέδρου Αλμπέρτο Φερνάντες πασχίζει να διευθετήσει την νέα, οδυνηρή κρίση δημόσιου χρέους. Οικονομολόγοι προβλέπουν συρρίκνωση του ΑΕΠ της Αργεντινής κατά 12% το 2020.

Νιγηρία: Ξεπέρασαν τα 30.000 τα κρούσματα

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 στη Νιγηρία ξεπέρασαν τα 30.000, ανακοίνωσε το νιγηριανό κέντρο ελέγχου και πρόληψης ασθενειών (NCDC).

Συνολικά έχουν καταγραφεί 30.249 κρούσματα μόλυνσης από τον κορονοϊό, ανακοίνωσε το κέντρο. Οι θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 ανέρχονται σε 684, κατά την ίδια πηγή.

Βόρεια Μακεδονία: 163 νέα κρούσματα και 5 θάνατοι σε 24 ώρες

Η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας αποφάσισε πως από σήμερα Πέμπτη 9 Ιουλίου, όσοι πολίτες της Σερβίας, του Κοσόβου, του Μαυροβουνίου και της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης επιθυμούν να εισέρχονται στην επικράτεια της χώρας υποχρεούνται να προσκομίζουν στις συνοριακές διαβάσεις αρνητικό διαγνωστικό τεστ κορονοϊού, το αργότερο 72 ώρες πριν την άφιξη τους.

Οι τέσσερις παραπάνω χώρες θεωρούνται χώρες με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο, λόγω της έκρηξης των κρουσμάτων και θυμάτων της Covid-19 το τελευταίο διάστημα.

Ωστόσο, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, και η υγειονομική κατάσταση στη Βόρεια Μακεδονία παραμένει ιδιαίτερα ανησυχητική, καθώς εδώ και πάνω από ένα μήνα παρατηρείται αναζωπύρωση της επιδημίας.

Μάλιστα τις περασμένες 24 ώρες καταγράφηκαν 163 νέα κρούσματα του κορονοϊού και 5 θάνατοι από επιπλοκές της νόσου.

Συνολικά, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στη χώρα των δύο εκατομμυρίων κατοίκων ανέρχονται μέχρι στιγμής στα 7.046, ενώ 359 άτομα που είχαν προσβληθεί από τη νόσο έχασαν τη ζωή τους.

Κίνα: Εννέα επιβεβαιωμένα κρούσματα- όλα «εισαγόμενα»- σε 24 ώρες

Το υπουργείο Υγείας της Κίνας ανακοίνωσε σήμερα ότι ως τα μεσάνυχτα της Τετάρτης ενημερώθηκε για τον εντοπισμό εννέα νέων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, όλα τους «εισαγόμενα», κατά την ορολογία του Πεκίνου όταν εντοπίζονται άνθρωποι που έχουν προσβληθεί μεταξύ των ταξιδιωτών οι οποίοι φθάνουν στην κινεζική επικράτεια από το εξωτερικό.

Δεν εντοπίστηκε κανένα κρούσμα εγχώριας μετάδοσης του ιού και δεν αναφέρθηκε κανένας θάνατος εξαιτίας της COVID-19, κατά την ίδια πηγή.

Στο Πεκίνο, όπου επιβλήθηκαν αυστηρά μέτρα το τελευταίο διάστημα, μετά το ξέσπασμα σε χονδρική αγορά τροφίμων, δεν επιβεβαιώθηκε κανένα κρούσμα για τρίτη συναπτή ημέρα.

Επισήμως, ο απολογισμός της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα όπου άρχισε, στα τέλη του Δεκεμβρίου του 2019, ανέρχεται σε 4.634 νεκρούς επί του συνόλου των 83.581 ανθρώπων που έχουν προσβληθεί.