Πέντε πολίτες έχασαν σήμερα τη ζωή τους στη διάρκεια επεισοδίων μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας και αντικυβερνητικών διαδηλωτών στο Κίεβο, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία.

«Πέντε πολίτες σκοτώθηκαν στα μαζικά επεισόδια στο Κίεβο», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Όλγκα Μπίλικ, μια εκπρόσωπος της αστυνομίας, χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις.

Εξάλλου οι ουκρανικές δυνάμεις ασφαλείας έδωσαν περιθώριο δύο ωρών στην αντιπολίτευση για να επιστρέψει η ηρεμία στην πρωτεύουσα, απειλώντας ότι σε αντίθετη περίπτωση θα επέμβουν «με την πιο μεγάλη ισχύ».

«Προειδοποιούμε τους θερμόαιμους της αντιπολίτευσης: η κυβέρνηση έχει τους τρόπους να αποκαταστήσει την τάξη (. . .). Θα αναγκαστούμε να καταφύγουμε σε μέτρα μεγάλης ισχύος, αν οι ταραχές δεν σταματήσουν ως τις 18:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας)», αναφέρουν σε κοινή τους ανακοίνωση το ουκρανικό υπουργείο Εσωτερικών και η υπηρεσία ασφαλείας της χώρας (SBU).

Παράλληλα ανεστάλη η κυκλοφορία στο σύνολο των γραμμών του μετρό του Κιέβου, την ώρα που μέλη των μονάδων αντιμετώπισης ταραχών της αστυνομίας Μπερκούτ πλησιάζουν προς την πλατεία Ανεξαρτησίας, την οποία κατέλαβαν οι διαδηλωτές πριν τρεις μήνες.

Οι άνδρες των Μπερκούτ ήταν παρόντες στους δρόμους γύρω από την πλατεία, ενώ οι διαδηλωτές έσπευδαν να ενισχύσουν τα οδοφράγματα που έχουν στήσει γύρω από αυτή και έσπαγαν τα πεζοδρόμια.