Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα δημιουργήσουν θέση ειδικού εκπροσώπου για την Αρκτική , δήλωσε την Παρασκευή ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, καθώς γύρω από τη συγκεκριμένη περιοχή αναζωπυρώνονται συνεχώς οι διεθνείς «διενέξεις» για τις πρώτες ύλες που διαθέτει ο αρκτικός κύκλος, ιδίως το πετρέλαιο.

« Η περιοχή της Αρκτικής είναι το τελευταίο σύνορο του πλανήτη , μια περιοχή που έχει για τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον κόσμο, τεράστιο και αυξανόμενο ενδιαφέρον από γεωστρατηγική άποψη, για την οικονομία, το κλίμα το περιβάλλον και την εθνική ασφάλεια» ανέφερε ο Κέρι.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας αποφάσισε ότι «το Στέιτ Ντιπάρτμεντ θα έχει σύντομα ειδικό εκπρόσωπο για την Αρκτική , έναν ανώτερο αξιωματούχο ο οποίος θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην προώθηση των συμφερόντων των Ηνωμένων Πολιτειών», συμπεριλαμβανομένης της προοπτικής της εκ περιτροπής προεδρίας του Συμβουλίου της Αρκτικής , η οποία θα επιστρέψει στην Ουάσιγκτον το 2015. Από το 2013 και για δύο χρόνια, είναι ο Καναδάς , που προεδρεύει του Συμβουλίου της Αρκτικής, ένα διακυβερνητικό φόρουμ που συγκεντρώνει τις χώρες της Αρκτικής ( Καναδάς, Δανία, Ηνωμένες Πολιτείες, Φινλανδία, Ισλανδία, Νορβηγία, Ρωσία και Σουηδία). Το όργανο αυτό προωθεί τη συνεργασία στον τομέα της προστασίας του περιβάλλοντος, του πετρελαίου, των ορυχείων, της ναυτιλίας, της αλιείας και του τουρισμού.

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών δεν είπε ποιος θα είναι ο απεσταλμένος του, προτιμώντας να δώσει έμφαση «στις μεγάλες προκλήσεις της Αρκτικής ( που ) είναι πολύ σημαντική για τις Ηνωμένες Πολιτείες, ιδιαίτερα στο βαθμό που επηρεάζει την κοντινή Αλάσκα».

Ο αρκτικός κύκλος εξ αιτίας του λιώσιμου των πάγων απόρροια των αυξανόμενων θερμοκρασιών ανοίγει νέες θαλάσσιες διαδρομές , καθιστώντας ευκολότερη την εκμετάλλευση των έως τώρα απρόσιτων πρώτων υλών που είναι στα βάθη της θάλασσας. Στον πυθμένα αυτής της αποκαλούμενης «λευκής ερήμου» μπορεί να περιέχεται το 22 % των άγνωστων αποθεμάτων πετρελαίου στον κόσμο , σύμφωνα με τις Ηνωμένες Πολιτείες.