Ο Λουίτζι Ντι Μάιο έστειλε το μήνυμα του μετά τη συνάντηση του με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Στη Λιβύη, στην επιχείρηση «Ειρήνη» και στην ανατολική Μεσόγειο, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στάθηκε ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Λουίτζι Ντι Μάιο, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής του σήμερα στην Άγκυρα, με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος δήλωσε ότι «η Τουρκία θα εργαστεί από κοινού με την Ιταλία για μια σταθερή ειρήνη στη Λιβύη».

«Υπογραμμίζω εκ νέου τη σημασία που η Ιταλία δίδει στην επιχείρηση Ειρήνη. Δεχθήκαμε με ικανοποίηση το ψήφισμα 2526 του ΟΗΕ, με την αναγκαία άδεια για την ανανέωση του εμπάργκο – που αποφασίστηκε από τον ΟΗΕ – για άλλους 12 μήνες», τόνισε ο Ντι Μάιο.

«Εκτός από μια ναυτική μονάδα, διαθέσαμε και δυο αεροσκάφη, ακριβώς επειδή πιστεύουμε ότι η αποστολή αυτή πρέπει να είναι ισορροπημένη και δεν πρέπει να ευνοήσει στη Λιβύη καμία από τις αντιμαχόμενες πλευρές. Πιστεύουμε ότι πρέπει να συμβάλει στη λήξη της σύρραξης αυτής», πρόσθεσε ο επικεφαλής της ιταλικής διπλωματίας.

Η Ιταλία, όπως τόνισε, θεωρεί πως «όλη η διεθνής κοινότητα πρέπει να στηρίξει με αποφασιστικότητα τη λύση της βιώσιμης κατάπαυσης του πυρός και όχι του «παγώματος» της σύρραξης, το οποίο θα οδηγούσε σε διάσπαση και θα ήταν ο προθάλαμος νέων ένοπλων συγκρούσεων».

Ο Λουίτζι Ντι Μάιο τόνισε με έμφαση, δε, ότι «στη Λιβύη η συνεχής προμήθεια όπλων και προς τις δυο πλευρές, με παραβίαση του εμπάργκο, όπως και η παρουσία μισθοφόρων στο πεδίο μάχης πρέπει να σταματήσουν».

Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών ευχήθηκε «να συνεχιστεί ο διάλογος ΕΕ – Τουρκίας, ακολουθώντας τα όσα ορίσθηκαν με τη διακήρυξη του Μαρτίου του 2016», διότι «αποτελεί τη βάση για την επανέναρξη εποικοδομητικού διαλόγου».

Σε σχέση, τέλος, με την ανατολική Μεσόγειο, ο Ντι Μάιο τόνισε ότι «τα ενεργειακά αποθέματα αντί να αποτελούν στοιχείο διχασμού μπορούν να ευνοήσουν εντυπωσιακά την ευμάρεια της περιοχής, αλλά μπορούν να τύχουν πλήρους εκμετάλλευσης, μόνο διαμέσου μιας εποικοδομητικής προσέγγισης, η οποία να συγκεράσει με ισορροπημένο και βιώσιμο τρόπο όλα τα υπάρχοντα συμφέροντα».

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.