Πρόταση διάλυσης της βουλής προτίθεται να υποβάλει στον πρόεδρο της Σερβίας Τόμισλαβ Νίκολιτς ο πρωθυπουργός της Σερβίας και πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσις, ώστε να προκηρυχθούν πρόωρες βουλευτικές εκλογές, οι οποίες θα διεξαχθούν στις 16 Μαρτίου.

Ο κ. Ντάτσις δήλωσε ότι σέβεται την απόφαση του ισχυρότερου κόμματος του σερβικού κυβερνητικού συνασπισμού, του Σερβικού Προοδευτικού Κόμματος (SPS), το οποίο έλαβε απόφαση για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Τόνισε ότι χωρίς αμφιβολία θεωρεί ότι καλύτερη λύση είναι προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών, ώστε να λάβει η κυβέρνηση νέα πολιτική μονιμότητα για να κατευθύνει τη χώρα.

«Δεν σκέφθηκα να εμποδίσω την απόφαση αυτή. Η κυβέρνηση της Σερβίας θα συνεδριάσει και θα προτείνει στον πρόεδρο της Σερβίας, Τόμισλαβ Νίκολιτς, με αιτιολόγηση, να διαλυθεί η Βουλή και να προκηρυχθούν πρόωρες βουλευτικές εκλογές. Πρέπει να κάνουμε τα μέγιστα ώστε οι πρόωρες εκλογές να μην θέσουν σε κίνδυνο τις μεταρρυθμίσεις στη Σερβία, τις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ και το διάλογο με το Κόσοβο» ανέφερε ο κ. Ντάτσιτς.

Μετά από συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής του SPS, χθες, στο Βελιγράδι, ο κ. Ντάτσιτς είπε ότι οι πρόωρες εκλογές δεν πρέπει να ρίξουν σκιά στα αποτελέσματα της κυβέρνησης τους τελευταίους 18 μήνες, επειδή η κυβέρνηση εργάστηκε πολύ καλά.

Νωρίτερα χθες, το προεδρείο του Σερβικού Προοδευτικού Κόμματος (SNS) υιοθέτησε την πρόταση του αρχηγού του κόμματος και αντιπροέδρου της σερβικής κυβέρνησης, Αλεξάνταρ Βούτσις.

Προηγήθηκε, το Σάββατο, η παραίτηση του υπουργού Οικονομίας, Σάσα Ραντούλοβιτς, ο οποίος τόνισε ότι έλαβε την απόφαση λόγω έλλειψης πολιτικής βούλησης για υλοποίηση μεταρρυθμίσεων.

Ο κ. Ραντούλοβιτς, ο οποίος είχε προταθεί από το SNS να αναλάβει το υπουργείο Οικονομίας ως ανεξάρτητη από κόμματα προσωπικότητα, είχε δηλώσει τις προηγούμενες μέρες, ότι η μοίρα όλων των μεταρρυθμίσεων στη Σερβία εξαρτάται από τις τροποποιήσεις τεσσάρων βασικών νόμων, εργατικό δίκαιο, τον νόμο για τις ιδιωτικοποιήσεις, το πτωχευτικό δίκαιο και το νόμο για το σχεδιασμό και τις κατασκευές, μεταδίδει το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Αν εγκριθούν οι νόμοι, θα αποσταλεί ένα σαφές μήνυμα ότι οι πρόωρες εκλογές δεν πρέπει να προκηρυχθούν και ότι η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι υποσχέθηκε και θα υλοποιήσει μεταρρυθμίσεις το 2014, έτσι ώστε να εκπληρωθούν οι προϋποθέσεις για οικονομική ανάπτυξη το 2015. Αν καθυστερήσει η υιοθέτηση των νόμων, τότε σίγουρα θα είναι ένα σίγουρο μήνυμα ότι δεν υπάρχει πολιτική βούληση για μεταρρυθμίσεις, ότι η διαδικασία αίρεται και ότι πρέπει να διεξαχθούν πρόωρες βουλευτικές εκλογές» είχε δηλώσει ο κ. Ραντούλοβιτς.

Κληθείς να σχολιάσει την παραίτηση του Σάσα Ραντούλοβιτς, ο αρχηγός του SNS Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε ότι ολόκληρη η κυβέρνηση είναι τώρα υπό παραίτηση.