Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό των τοπικών αρχών οι νεκροί από την έκρηξη βόμβας σε λεωφορείο στις νότιες Φιλιππίνες έφτασαν τους εννέα ενώ έχουν τραυματιστεί ακόμη εννιά από τους 50 επιβάτες.

Η βόμβα εξερράγη την ώρα που το λεωφορείο κινείτο στην έξοδο της πόλης Ματαλάμ στο νησί Μιντανάο του νότου της χώρας, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του στρατού στην περιοχή.

Εκπρόσωπος των τοπικών αρχών ανέφερε ότι ως αιτία της επίθεσης πιθανολογείται ο εκβιασμός της εταιρείας για να δοθούν τα λύτρα. Η συγκεκριμένη εταιρία είχε δεχτεί αρκετές απειλές προκειμένου να δώσει λύτρα, πρόσθεσε ο ίδιος.

«Η εταιρία λεωφορείων λάμβανε εδώ και καιρό εκβιαστικές επιστολές από ένοπλες οργανώσεις της περιοχής», δήλωσε.

Η βόμβα όπως αποδεικνύεται από τα μέχρι στιγμής στοιχεία ήταν κρυμμένη μέσα σε σάκο, ο οποίος είχε τοποθετηθεί στο χώρο αποσκευών στο πίσω μέρος του λεωφορείου ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι μια ομάδα ανδρών κατέβηκε από το λεωφορείο λίγο πριν εκραγεί η βόμβα.

Τα τελευταία χρόνια, εταιρίες λεωφορείων στο Μιντανάο πλήττονται από τις βομβιστικές επιθέσεις ενόπλων οργανώσεων που ζητούν λύτρα, με αποτέλεσμα τα λεωφορεία τους και οι χώροι στάθμευσής τους να καταστρέφονται.

Ανάμεσα στις ένοπλες αυτές οργανώσεις είναι οι μουσουλμάνοι αυτονομιστές αντάρτες, εξτρεμιστές που έχουν διασυνδέσεις με την Αλ Κάιντα και συμμορίες ληστών. Όλες οι οργανώσεις τοποθετούν βομβιστικούς μηχανισμούς στις επιθέσεις τους.