Μια συντριπτική πλειοψηφία των Ισραηλινών εκτιμά ότι οι διαπραγματεύσεις, οι οποίες διεξάγονται με τους Παλαιστινίους υπό την αιγίδα των ΗΠΑ, δε θα οδηγήσουν σε μια ειρηνευτική συμφωνία, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, τα αποτελέσματα των οποίων δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Στο ερώτημα εάν οι διαπραγματεύσεις θα οδηγήσουν σε μια συμφωνία, το 80% των ερωτηθέντων απάντησε «όχι», σύμφωνα με δημοσκόπηση της εφημερίδας Μααρίβ.

Άλλη δημοσκόπηση που δημοσιεύεται στη φιλοκυβερνητική εφημερίδα Ισραέλ Χαγιόμ, αναφέρει ότι πάνω από το 53% των Ισραηλινών θεωρεί ότι ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι δεν είναι «έντιμος διαμεσολαβητής».

Ένα 73% των Ισραηλινών, σύμφωνα με τη Μααρίβ, και ένα 70%, σύμφωνα με την Ισραέλ Χαγιόμ, θέλουν τη διατήρηση της ισραηλινής στρατιωτικής παρουσίας στην κοιλάδα του Ιορδάνη, όπως έχει προτείνει ο Κέρι.

«Η κοινή γνώμη μοιάζει κουρασμένη και απογοητευμένη ύστερα από δεκάδες αμερικανούς απεσταλμένους και διαμεσολαβητές που είδε να έρχονται εδώ επί χρόνια και να φεύγουν με άδεια χέρια», σχολιάζει η Μααρίβ.

Ο Τζον Κέρι ολοκλήρωσε τη Δευτέρα τετραήμερες συνομιλίες στη Μέση Ανατολή χωρίς να καταφέρει να πείσει το Ισραήλ και τους Παλαιστινίους να αποδεχθούν το ειρηνευτικό του σχέδιο.

Η δημοσκόπηση της Μααρίβ πραγματοποιήθηκε σε 507 Ισραηλινούς, εβραίους και άραβες, με ένα περιθώριο λάθους 4,5%. Η δημοσκόπηση της Ισραέλ Χαγιόμ πραγματοποιήθηκε σε 500 εβραίους με περιθώριο λάθους 4,4%.