Ο Χέρι Ρατζαοναριμαμπιανίνα, ο υποψήφιος του απερχόμενου καθεστώτος της Μαδαγασκάρης, είναι ο νικητής των προεδρικών εκλογών στη χώρα, σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα της καταμέτρησης των ψήφων που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα. Ωστόσο, η επιβεβαίωση της εκλογής του θα γίνει από το δικαστήριο το οποίο θα εξετάσει τις ενστάσεις που έχει καταθέσει ο αντίπαλός του.

Σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα, ο 55χρονος, πρώην υπουργός Οικονομικών του καθεστώτος «Μετάβαση», εξασφαλίζει το 53,50% των ψήφων, έναντι του 46,50% του Ρομπενσόν Ζαν Λουί, που υποστηρίχθηκε από τον πρώην πρόεδρο Μαρκ Ραβαλομανάνα, ανακοίνωσε η πρόεδρος της Εκλογικής Επιτροπής Μπεατρίς Αταλάχ.

Ο ηττημένος υποψήφιος δεν αντέδρασε στην ανακοίνωση της Επιτροπής. Ωστόσο, έχει καταθέσει από την Τρίτη περί τις εκατό ενστάσεις «για μαζική νοθεία και εκλογικές ατασθαλίες», ζητώντας την ακύρωση της ψηφοφορίας.

Το δικαστήριο έχει στη διάθεσή του δεκαπέντε ημέρες για να εξετάσει τις ενστάσεις και να επισημοποιήσει το αποτέλεσμα.

Οι εκλογικές ατασθαλίες που καταγγέλλει ο Ρομπενσόν Ζαν Λουί δεν διαπιστώθηκαν από τις ξένες αποστολές παρατηρητών, ανάμεσά τους και ομάδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίες επόπτευσαν την εκλογική διαδικασία. Οι διεθνείς παρατηρητές αρκέσθηκαν να απευθύνουν συστάσεις προς τους υποψήφιους να σεβασθούν την εκλογική διαδικασία και να καταθέσουν ενστάσεις, εάν το κρίνουν απαραίτητο.

Στόχος των προεδρικών εκλογών της 20ής Δεκεμβρίου είναι η έξοδος από την πολιτική κρίση που προκλήθηκε στη Μαδαγασκάρη το 2009 με την ανατροπή του προέδρου Μαρκ Ραβαλομανάνα από τον Άντρι Ρατζολίνα. Εδώ και τέσσερα χρόνια, ο Ρατζολίνα υπήρξε πρόεδρος ενός μη εκλεγμένου καθεστώτος, η χώρα απομονώθηκε από τη διεθνή κοινότητα, οι επενδυτές την εγκατέλειψαν και η διεθνής βοήθεια διακόπηκε προκαλώντας σοβαρή οικονομική κρίση και οδηγώντας στη οικονομική ανέχεια τον πληθυσμό.

Υπό την πίεση της διεθνούς κοινότητας, ούτε ο Ραβαλομανάνα, ούτε ο Ρατζολίνα έθεσαν υποψηφιότητα στις εκλογές και επέλεξαν να υποστηρίξουν έναν από τους δυό υποψήφιους του δευτέρου γύρου.

Διακριτικός υπουργός Οικονομικών και Προϋπολογισμού του καθεστώτος «Μετάβαση», ο Χέρι Ρατζαοναριμαμπιανίνα κατόρθωσε να διαχειρισθεί τα οικονομικά μίας χώρας χωρίς τους πόρους της διεθνούς οικονομικής βοήθειας. Οι αντίπαλοί του τον κατηγορούν ότι κάλυψε ατασθαλίες του μεταβατικού καθεστώτος, πράγμα που ο ίδιος αρνείται κατηγορηματικά.