Την ώρα που η Γαλλία και η Ισπανία αίρουν σταδιακά το lockdown, ανησυχητικά είναι τα μηνύματα που έρχονται από την ανατολική πλευρά του πλανήτη, καθώς καταγράφεται επανεμφάνιση κρουσμάτων του κορονοϊού στην Ουχάν και τη Σεούλ.

Δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι στις δύο ευρωπαϊκές χώρες άρχισαν σήμερα να ανακτούν ένα μέρος της ελευθερίας κινήσεών τους, όμως ο φόβος για ένα δεύτερο κύμα παραμένει.

Μάσκα υποχρεωτική στα μέσα μεταφοράς, απαίτηση για τήρηση κοινωνικής απόστασης, εκκλήσεις να εξακολουθήσει να προκρίνεται η τηλεργασία: οι κυβερνήσεις ευνοούν μια ήπια επανάληψη των δραστηριοτήτων έπειτα από δύο μήνες που βρίσκονταν σε μηδενικό σημείο.

Όμως σήμερα (11/05) το πρωί, το μετρό του Παρισιού είχε κίνηση σχεδόν ίδια με εκείνη των ημερών πριν από το lockdown.

Η ελπίδα και η χαρά για την επιστροφή σε κάποιου είδους κοινωνική ζωή είναι ωστόσο παρούσες τόσο στη Γαλλία όσο και στην Ισπανία, τις δύο χώρες που ήταν μεταξύ εκείνων που θρήνησαν τα περισσότερα θύματα από την πανδημία, η οποία έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 280.000 ανθρώπους στον κόσμο αφότου εμφανίσθηκε στα τέλη του 2019 στην Κίνα.

«Γι’ αυτό που χαίρομαι περισσότερο είναι που θα ξαναδώ τους φίλους και όχι σε μια οθόνη, που θα ξαναβρεθούμε στο σπίτι κάποιου από εμάς ή σε κάποιον εξωτερικό χώρο», λέει η 66χρονη Μπεατρίθ Γκονθάλεθ, μια πανεπιστημιακός που ζει στη Λας Πάλμας, στα Κανάρια Νησιά.

Παντού οι άνθρωποι καλούνται να είναι προσεκτικοί, καθώς ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει εκφράσει φόβους για ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξαιτίας της οποίας τέθηκε σε lockdown σχεδόν το μισό της ανθρωπότητας και η οικονομία του πλανήτη βυθίσθηκε σε ύφεση ρεκόρ.

Επανεμφάνιση κρουσμάτων που βάζει… στην πρίζα

Στη Νότια Κορέα, όπου η επιδημία είχε χαλιναγωγηθεί, η πρωτεύουσα Σεούλ έδωσε εντολή να κλείσουν μπαρ και ντισκοτέκ έπειτα από μια επανεμφάνιση της Covid-19. Παρά τα μέτρα αυτά που υιοθετήθηκαν από το Σαββατοκύριακο, 35 νέα κρούσματα καταγράφηκαν σήμερα.

Στην Ουχάν, την κινεζική πόλη από την οποία είχε αρχίσει να πλήττει ο ιός, οι Αρχές ανακοίνωσαν ένα νέο κρούσμα χθες, Κυριακή 10 Μαΐου, και άλλα πέντε σήμερα, ύστερα από έναν μήνα ανάπαυλας που ακολούθησε σένα δρακόντειο lockdown.

Το θεματικό πάρκο Disneyland της Σανγκάης άνοιξε πάντως και πάλι σήμερα. «Αν και πολλές ατραξιόν παραμένουν κλειστές, είμαστε πολύ ανυπόμονες», λέει στην είσοδο του πάρκου μια επισκέπτρια που συνοδεύεται από ένα πεντάχρονο κορίτσι. «Περάσαμε δύο μήνες κλεισμένες, ήταν μια θανάσιμη ανία», προσθέτει.

Στη Γερμανία, η οποία συχνά αναφέρεται ως υπόδειγμα αποτελεσματικότητας στη διαχείριση της κρίσης, το κρίσιμο όριο των 50 νέων μολύνσεων ανά 100.000 κατοίκους ξεπεράσθηκε σε τρία κρατίδια.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος είχε ο ίδιος προσβληθεί από την Covid-19 και ανέρρωσε, ανακοίνωσε χθες, Κυριακή, πως παρατείνει τουλάχιστον μέχρι την 1η Ιουνίου το lockdown στη χώρα του, η οποία είναι η δεύτερη που έχει πληγεί περισσότερο στον κόσμο, με σχεδόν 32.000 νεκρούς.

Το lockdown απέδωσε, αλλά ο φόβος παραμένει

Στη Γαλλία, το αυστηρό και χωρίς προηγούμενο lockdown που είχε επιβληθεί από της 17 Μαρτίου στον πληθυσμό φαίνεται πως απέδωσε καρπούς: ο καθημερινός απολογισμός των θανάτων έπεσε χθες,  (10/05) το βράδυ στους 70, τον χαμηλότερο αριθμό από τότε μέχρι σήμερα.

Όμως, με έναν συνολικό απολογισμό άνω των 26.000 νεκρών, έναν από τους βαρύτερους στον κόσμο, οι ηγέτες ζήτησαν να επιδειχθεί προσοχή.

«Χάρη σε σας, ο ιός οπισθοχώρησε. Όμως εξακολουθεί να είναι εδώ. Σώστε ζωές παραμείνετε προσεκτικοί», έγραψε έτσι στο Twitter ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

Η απόφαση αυτού του τελευταίου να ανοίξει και πάλι τα σχολεία προκαλεί πάντως ανησυχίες και επικρίσεις, οι οποίες εντάθηκαν μετά την εμφάνιση τριών νέων εστιών μόλυνσης σε τομείς που θεωρούνταν μέχρι τώρα από τους πιο ασφαλείς.

Στην Ισπανία, για να περιορισθούν οι κίνδυνοι μετάδοσης, το lockdown αίρεται σήμερα μόνο σ’ ένα μέρος της χώρας. Σε μεγάλες πόλεις, όπως η Μαδρίτη και η Βαρκελώνη, εξακολουθούν να ισχύουν αυστηροί περιορισμοί, καθώς με περισσότερους από 26.000 νεκρούς η ιβηρική χώρα ακόμη προσπαθεί να θεραπεύσει τις «πληγές» της.

Επιστράτευση φοιτητών στη «μάχη» εναντίον του ιού

Στις ΗΠΑ, τη χώρα που έχει καταγράψει τους περισσότερους νεκρούς, σχεδόν 80.000, οι οικονομικοί σύμβουλοι του Ντόναλντ Τραμπ υπερασπίσθηκαν τη δυνατότητα να επανεκκινήσουν την οικονομία των Ηνωμένων Πολιτειών.

Τις τελευταίες ημέρες, δύο εργαζόμενοι στον Λευκό Οίκο -ένας στρατιωτικός που βρίσκεται στην υπηρεσία του προέδρου και η εκπρόσωπος του αντιπροέδρου Μάικ Πενς- διαγνώσθηκαν θετικοί στον ιό.

Ωστόσο, η Ουάσινγκτον διέψευσε πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο Πενς τέθηκε σε καραντίνα.

Στη Ρωσία, όπου καθημερινά καταγράφονται περισσότερα από 10.000 κρούσματα, η επιστράτευση φοιτητών της ιατρικής προκαλεί αντιδράσεις. «Όσοι δεν πάνε, δεν θα έχουν βεβαίωση και κινδυνεύουν να αποκλεισθούν», λέει η Σβετλάνα, φοιτήτρια στον έκτο χρόνο στη Μόσχα.

Η Ινδία άρχισε τη δική της διαδικασία άρσης του lockdown, όμως απαγορεύει σε όλους να μετακινούνται μεταξύ κρατιδίων, ενώ έχει απαγορεύσει και τις εθνικές και διεθνείς πτήσεις.

Η χώρα αριθμεί περισσότερους από 2.100 νεκρούς, όμως σύμφωνα με τους επιδημιολόγους η κορύφωση της επιδημίας δεν θα έρθει πριν από τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο. Το σιδηροδρομικό δίκτυό της, ένα από τα μεγαλύτερα του κόσμου, θα επαναλάβει σταδιακά τη λειτουργία του από αύριο, Τρίτη 12 Μαΐου.

Στην Ευρώπη, πολλά μουσεία άρχισαν να συλλέγουν αντικείμενα για να τεκμηριώσουν τα lockdown. «Πρέπει να διαφυλαχθεί ένα ίχνος αυτού του γεγονότος για να μπορέσουμε να εξηγήσουμε σε 100 χρόνια αυτό που συνέβη», εξηγεί η Σάρα Λεσίρ, συντονίστρια ενός τέτοιου προγράμματος στο Βέλγιο.