Στις ΗΠΑ καταγράφηκε ξανά χθες Τετάρτη ημερήσιος απολογισμός που ξεπέρασε τους 2.000 νεκρούς εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, με το σύνολο των θανάτων να ανέρχεται σε πλέον σε 73.095, σύμφωνα με τα δεδομένα που συγκεντρώνει και μεταφορτώνει στον ειδικό ιστότοπο που έχει δημιουργήσει το πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς.

Οι 2.073 νέοι θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 καταγράφηκαν ως τις 20:30 της Τετάρτης (03:30 σήμερα Πέμπτη ώρα Ελλάδας) από την ίδια ώρα της προηγουμένης με βάση τα δεδομένα του πανεπιστημίου, τα οποία ανανεώνονται συνεχώς.

Στις ΗΠΑ εξάλλου καταγράφονται πάνω από 1,22 εκατ. επίσημα διαγνωσμένα κρούσματα του SARS-CoV-2, εκ των οποίων περίπου 190.000 ασθενείς αποθεραπεύθηκαν.

Η χώρα έχει κάνει πάνω από 7,75 εκατ. διαγνωστικά τεστ, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Ο ημερήσιος απολογισμός μειώθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο του τελευταίου μήνα τη Δευτέρα, όταν καταγράφηκαν 1.015 θάνατοι. Αλλά οι απολογισμοί τις τελευταίες δύο ημέρες ξεπερνούν και πάλι τους 2.000 θανάτους, δείχνοντας πως οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να δυσκολεύονται να κατέβουν από το «πλατό» στο οποίο βρίσκονται ως προς την εξέλιξη της πανδημίας.

Παρά τα δεδομένα αυτά, ο Λευκός Οίκος επικεντρώνεται εδώ και πολλές ημέρες στην άρση των μέτρων περιορισμού.

Στη Νέα Υόρκη, επίκεντρο της επιδημίας στις ΗΠΑ, ο αριθμός των νεκρών που καταγράφεται καθημερινά έχει μειωθεί πολύ, όμως έχουν εμφανιστεί άλλες εστίες, όπως για παράδειγμα στην περιοχή της πρωτεύουσας, της Ουάσινγκτον.

Οι ΗΠΑ είναι η χώρα όπου καταγράφονται μακράν οι περισσότεροι θάνατοι και τα περισσότερα επίσημα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης, σύμφωνα με επίσημα δεδομένα. Αυτό βέβαια αφορά τις τιμές σε απόλυτους αριθμούς, όχι δηλαδή την αναλογία θανάτων και κρουσμάτων με τον πληθυσμό — με αυτή τη μέθοδο υπολογισμού, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιταλία, η Ισπανία και η Γαλλία έχουν υποστεί βαρύτερα πλήγματα.

Βραζιλία: Νέα θλιβερά ρεκόρ θανάτων και κρουσμάτων μόλυνσης

Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι κατέγραψε 615 νεκρούς εξαιτίας της COVID-19 και 10.503 επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 σε 24 ώρες, δηλαδή ημερήσιο απολογισμό που είναι ο πιο βαρύς μέχρι τώρα.

Συνολικά, ο απολογισμός στη Βραζιλία ανερχόταν μέχρι χθες σε 8.536 θανάτους από την ασθένεια που προκαλεί ο κορονοϊός και 125.218 κρούσματα μόλυνσης. Οι θάνατοι αυξήθηκαν κατά 7,8% και τα νέα κρούσματα κατά 9,2% σε ένα 24ωρο.

Στα νέα κρούσματα συμπεριλαμβάνεται ο εκπρόσωπος του προέδρου της Βραζιλίας, ο στρατηγός ε.α. Οτάβιου Χέγκου Μπάχους, 59 ετών, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του.

Ο απόστρατος αξιωματικός βρίσκεται σε καραντίνα στο σπίτι του και δεν έχει παρουσιάσει συμπτώματα της COVID-19, διευκρινίζει το κείμενο. Το προσωπικό του αναμένει τα αποτελέσματα των διαγνωστικών τεστ στα οποία υποβλήθηκε κατ’ οίκον, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Η είδηση εγείρει εκ νέου ερωτήματα για το εάν και κατά πόσον ο ακροδεξιός πρόεδρος της Βραζιλίας, ο Ζαΐχ Μπολσονάρου, έχει εκτεθεί στον κορονοϊό. Ο Μπολσονάρου υποβαθμίζει εξαρχής την πανδημία, χαρακτηρίζοντας την COVID-19 «γριπούλα», κι εναντιώνεται στα μέτρα περιορισμού της κίνησης των πολιτών που έχουν επιβάλει πρακτικά όλοι οι κυβερνήτες των πολιτειών της Βραζιλίας, διότι λέει πως θα προκαλέσει ζημιά στη μεγαλύτερη οικονομία της Λατινικής Αμερικής.

Η Γερουσία της Βραζιλίας ενέκρινε χθες Τετάρτη πακέτο στήριξης ύψους 10,5 δισεκ. δολαρίων για τις πόλεις και τις πολιτείες που αντιμετωπίζουν τα σοβαρότερα προβλήματα εξαιτίας της πανδημίας. Το σχέδιο νόμου αυτό διαβιβάστηκε στον πρόεδρο Μπολσονάρου προς υπογραφή και κύρωση.

Μεξικό: Οι θάνατοι ξεπέρασαν τους 2.700 και τα κρούσματα μόλυνσης τα 27.000

Το υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι κατέγραψε άλλους 197 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 και 1.609 νέα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 σε 24 ώρες, δεδομένα που ανεβάζουν τον συνολικό απολογισμό της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα αυτή σε 2.704 νεκρούς επί συνόλου 27.634 κρουσμάτων μόλυνσης.

Ωστόσο η μεξικανική κυβέρνηση εκτιμά ότι ο πραγματικός αριθμός των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον νέο κορονοϊό χωρίς αυτό να έχει διαγνωστεί είναι πολύ υψηλότερος, πως είχε πιθανότατα ξεπεράσει ήδη την Κυριακή τους 104.000.

Κίνα: Κανένας θάνατος, 2 «εισαγόμενα» κρούσματα μόλυνσης

Η Εθνική Επιτροπή Υγείας ανακοίνωσε σήμερα ότι ως τα μεσάνυχτα χθες Τετάρτη της αναφέρθηκαν 2 νέα κρούσματα μόλυνσης από τον νέο κορονοϊό, αμφότερα «εισαγόμενα», στην ηπειρωτική Κίνα, και κανένας θάνατος. Πρόκειται για απολογισμό πανομοιότυπο με αυτόν της προηγουμένης.

Ο όρος «εισαγόμενα» κρούσματα αναφέρεται σε ταξιδιώτες που φθάνουν στην Κίνα μολυσμένοι. Ο ένας ασθενής εντοπίστηκε στη Σαγκάη και ο δεύτερος στην επαρχία Γκουανγκντόνγκ, κατά το ημερήσιο ενημερωτικό δελτίο των αρχών.

Η Εθνική Επιτροπή (το υπουργείο) Υγείας της Κίνας ανακοίνωσε επίσης τον εντοπισμό 6 νέων ασυμπτωματικών φορέων του κορονοϊού από 20 την προηγουμένη.

Ο επίσημος απολογισμός της Κίνας μέχρι σήμερα κάνει λόγο για 4.633 θανάτους από την COVID-19 επί συνόλου 82.885 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.

Μαυριτανία: Χαλάρωση των μέτρων αποτροπής της εξάπλωσης της πανδημίας

Η κυβέρνηση της Μαυριτανίας ανακοίνωσε χθες βράδυ ότι αμβλύνει τα μέτρα τα οποία είχε λάβει για την αποτροπή της εξάπλωσης της πανδημίας του κορονοϊού, πιο συγκεκριμένα ότι οι αγορές θα επαναλειτουργήσουν από σήμερα Πέμπτη και ότι οι ομαδικές προσευχές στα τεμένη θα μπορέσουν να επαναληφθούν αύριο Παρασκευή.

Η κυβέρνηση θα «μειώσει με σταδιακό τρόπο την ένταση των προληπτικών μέτρων» για την αποτροπή της διασποράς του κορονοϊού, ωστόσο θα συνεχίσουν να εφαρμόζονται μέτρα όπως η χρήση προστατευτικών μασκών, η κοινωνική αποστασιοποίηση και το πλύσιμο των χεριών στις αγορές και κατά τη διάρκεια των ομαδικών προσευχών, που είχαν ανασταλεί εδώ και δύο μήνες, εξηγεί ανακοίνωσή της.

Η νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας μειώνεται δύο ώρες και θα επιβάλλεται πλέον από τις 23:00 ως τις 06:00.

Τα εστιατόρια θα μπορέσουν να ανοίξουν ξανά, αλλά θα προσφέρουν μόνο γεύματα σε πακέτα: η κατανάλωση γευμάτων μέσα σε αυτά παραμένει «αυστηρά απαγορευμένη», κατά την κυβερνητική ανακοίνωση.

Τα σύνορα με τις γειτονικές χώρες παραμένουν κλειστά, όπως και τα σχολεία και τα αεροδρόμια, ενώ απαγορεύονται οι μετακινήσεις μεταξύ των 13 μαυριτανικών περιφερειών.

Στη Μαυριτανία ως χθες επισήμως καταγράφονταν οκτώ επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2· έξι ασθενείς θεραπεύθηκαν, ένας νοσηλεύεται και ένας υπέκυψε στην COVID-19.