Με 2.207 επιπλέον θανάτους εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού σε 24 ώρες, ο ημερήσιος απολογισμός στις ΗΠΑ μπήκε ξανά σε ανοδική τροχιά χθες Τρίτη, σύμφωνα με τα δεδομένα που συγκεντρώνει και μεταφορτώνει στον ειδικό ιστότοπο που έχει δημιουργήσει το πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς.

Ενώ ο αριθμός των νεκρών ανά 24ωρο είχε μειωθεί περί τους 1.300 την Κυριακή και προχθές Δευτέρα, στη μακάβρια αριθμητική προστέθηκαν άλλοι 2.207 ασθενείς που υπέκυψαν ως χθες Τρίτη στις 20:30 (τοπική ώρα· 03:30 σήμερα Τετάρτη ώρα Ελλάδας) από την προηγουμένη την ίδια ώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία του πανεπιστημίου, που ανανεώνονται συνεχώς.

Νωρίτερα χθες Τρίτη εξάλλου στις ΗΠΑ ξεπεράστηκε ένα όριο με βαρύ συμβολισμό, αυτό του ενός εκατομμυρίου επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2. Πρόκειται για το ένα τρίτο των καταγεγραμμένων κρουσμάτων στον πλανήτη, πάντα σύμφωνα με τα δεδομένα του πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς.

Ξεπέρασαν τους 5.000 οι θάνατοι στη Βραζιλία

Το όριο των 5.000 θανάτων εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορονοϊού ξεπεράστηκε χθες Τρίτη στη Βραζιλία, όπου το προηγούμενο εικοσιτετράωρο υπέκυψαν άλλοι 474 ασθενείς, αριθμός που σηματοδότησε νέο θλιβερό ρεκόρ, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας.

Με 5.017 θανάτους εξαιτίας της ασθένειας COVID-19, ή με άλλα λόγια τον πιο βαρύ απολογισμό στη Λατινική Αμερική, η Βραζιλία έχει προ πολλού ξεπεράσει τον αριθμό των θυμάτων που καταγράφεται επισήμως στην Κίνα, τη χώρα όπου έκανε την εμφάνισή του για πρώτη φορά ο SARS-CoV-2 στα τέλη του 2019.

Συνολικά, οι βραζιλιάνικες υγειονομικές αρχές έχουν καταγράψει 71.886 επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης στη χώρα των 210 και πλέον εκατομμυρίων κατοίκων. Αλλά τα επίσημα δεδομένα θεωρείται σίγουρο ότι υποτιμούν πολύ την πραγματική κατάσταση, καθώς η Βραζιλία είναι μια από τις χώρες όπου δεν γίνονται διαγνωστικές εξετάσεις παρά μόνο στις πιο σοβαρές περιπτώσεις.

Ορισμένοι ειδικοί θεωρούν ότι ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από τον SARS-CoV-2 ενδέχεται να είναι ακόμη και δεκαπλάσιος από αυτόν που ανακοινώνεται επισήμως.

Στον απολογισμό του υπουργείου Υγείας αναγνωρίζεται ότι ο αριθμός των θυμάτων μπορεί να είναι ακόμη πιο υψηλός, αφού 1.156 θάνατοι που ενδέχεται να οφείλονταν στην COVID-19 ακόμη τελούν υπό εξέταση.

Η πολιτεία Σαν Πάουλου, η πλουσιότερη και πολυπληθέστερη της χώρας, εξακολουθεί να είναι αυτή που έχει υποστεί το πιο βαρύ πλήγμα, με σχεδόν το 40% των θανάτων (2.049).

Η Συνέλευση των Αυτοχθόνων Λαών της Βραζιλίας (APIB) κρούει εξάλλου τον κώδωνα του κινδύνου για την εξάπλωση της πανδημίας στις φυλές των αυτοχθόνων. Δεκαπέντε βραζιλιάνοι αμερινδιάνοι έχουν χάσει τη ζωή τους από την COVID-19, οι πέντε μέσα στις τελευταίες τέσσερις ημέρες.

Ο ακροδεξιός πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου δεν έχει πάψει να υποβαθμίζει την πανδημία, χαρακτηρίζοντας μόνιμα την COVID-19 «γριπούλα» και προβάλλοντας σθεναρή αντίσταση στα μέτρα περιορισμού που επιβλήθηκαν σε τοπικό επίπεδο, από τους κυβερνήτες των περισσότερων πολιτειών.

Πριν από δύο εβδομάδες, καθαίρεσε τον δημοφιλή υπουργό Υγείας Λουίζ Ενρίκε Μαντέτα, γιατρό ο οποίος εξέφραζε διαμετρικά αντίθετες απόψεις από τον αρχηγό του κράτους για τον τρόπο αντιμετώπισης της πανδημίας.

Ο νέος υπουργός Νέλσον Τάιχ έχει υποσχεθεί να καταρτίσει σχέδιο για τη διεύρυνση των διαγνωστικών εξετάσεων, ώστε η κυβέρνηση να διαμορφώσει πιο σαφή εικόνα για τον τρόπο που εξαπλώνεται ο κορονοϊός στη Βραζιλία.

135 νέοι θάνατοι, 1.223 νέα κρούσματα στο Μεξικό

Το υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε χθες Τρίτη ότι άλλοι 135 ασθενείς υπέκυψαν στην COVID-19, την ασθένεια που προκαλεί ο νέος κορονοϊός, ενώ εντοπίστηκαν 1.223 νέα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 το προηγούμενο εικοσιτετράωρο.

Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα αυξήθηκε έτσι σε 1.569, ενώ ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ανήλθε σε 16.752.

Ωστόσο, ο μεξικανός υφυπουργός Υγείας Ούγο Λόπες-Γκατέλ επιμένει το τελευταίο διάστημα ότι ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων μόλυνσης από τον κορονοϊό ανέρχεται πιθανότατα σε πολλές δεκάδες χιλιάδες.

Οι μεξικανικές υγειονομικές αρχές αναμένουν πως η πανδημία θα φθάσει στην κορύφωσή της στη χώρα περί τη 10η Μαΐου.

Πρώτοι θάνατοι στο Τσαντ

Η κυβέρνηση του Τσαντ ανακοίνωσε χθες Τρίτη τους δύο πρώτους θανάτους ασθενών οι οποίοι είχαν μολυνθεί από τον νέο κορονοϊό.

Σε δελτίο Τύπου από αυτά που δίνει τακτικά στη δημοσιότητα για να ενημερώνει για την πορεία της πανδημίας, το υπουργείο Υγείας κάνει λόγο για δύο θανάτους εξαιτίας της COVID-19, χωρίς να δίνει άλλες διευκρινίσεις, καθώς και συνολικά 52 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 από τη 19η Μαρτίου, όταν εντοπιζόταν το πρώτο κρούσμα στη χώρα της Αφρικής.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, 19 από αυτούς τους 52 ασθενείς ιάθηκαν.

Οι αρχές στο Τσαντ δεν έχουν επιβάλει κανένα μέτρο περιορισμού μέχρι σήμερα. Το υπουργείο Υγείας συστήνει στους πολίτες να φορούν μάσκες και γάντια σε δημόσιους χώρους, κάτι όμως που δεν είναι υποχρεωτικό στη χώρα των περίπου 14 εκατομμυρίων κατοίκων.

Σε 149 αυξήθηκαν τα κρούσματα στη Μιανμάρ

Τα 149 έφθασαν τα κρούσματα μόλυνσης από τον κορονοϊό στη Μιανμάρ μετά τον εντοπισμό τριών νέων επιβεβαιωμένων περιπτώσεων, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της ασιατικής χώρας αργά το βράδυ χθες Τρίτη.

Τα τρία νέα κρούσματα είναι άνθρωποι που είχαν έρθει σε στενή επαφή με ήδη επιβεβαιωμένα, εντοπίστηκαν όλα στη Γιανγκόν κι έχουν τεθεί σε καραντίνα.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, 16 ασθενείς έχουν ιαθεί.

Πέντε ασθενείς είχαν υποκύψει στην COVID-19 στη Μιανμάρ ως χθες από την 23η Μαρτίου, όταν επιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα του SARS-CoV-2 στην επικράτειά της.

22 νέα κρούσματα στην Κίνα, τα 21 «εισαγόμενα»

Η Εθνική Επιτροπή Υγείας ανακοίνωσε σήμερα ότι ως τα μεσάνυχτα χθες Τρίτη στην ηπειρωτική Κίνα καταγράφηκαν 22 νέα κρούσματα μόλυνσης από τον νέο κορονοϊό, έναντι των 6 που της αναφέρθηκαν μία ημέρα νωρίτερα, με το σύνολο των ανθρώπων οι οποίοι έχουν προσβληθεί στη χώρα από τον SARS-CoV-2 να ανέρχεται έτσι σε 82.858.

Δεν αναφέρθηκε κανένας νέος θάνατος, με το σύνολο των ασθενών που έχουν υποκύψει στην COVID-19 στη χώρα να μένει αμετάβλητος στους 4.633, πάντα σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή (το υπουργείο) Υγείας της Κίνας.

21 από τα 22 νέα κρούσματα ήταν «εισαγόμενα», κατά τον όρο που χρησιμοποιεί το Πεκίνο όταν αναφέρεται σε ταξιδιώτες που φθάνουν στην κινεζική επικράτεια από το εξωτερικό έχοντας μολυνθεί. Το ένα κρούσμα μετάδοσης στην κοινότητα εντοπίστηκε στην Γκουανγκντόνγκ.

Οι νέες περιπτώσεις ασυμπτωματικών φορέων του κορονοϊού που εντοπίστηκαν μειώθηκαν σε 26, από 40 την προηγουμένη. Ενώ 23 ασθενείς έλαβαν εξιτήρια από νοσοκομεία ως τα μεσάνυχτα της Τρίτης, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν ιαθεί να ανέρχεται πλέον σε 77.578.