Σε μία διαφορετική συνέντευξη συμμετείχε ο γνωστός ηθοποιός και μουσικός Τζάρεντ Λέτο με τον πρώην καθηγητή του στο λύκειο και πρώην κατάσκοπο της CIA και της αντιτρομοκρατικής με θητεία και στην Ελλάδα, Τζον Κυριάκου.

Ο Κυριάκου μεταξύ άλλων μίλησε για την εκτέλεση του ταξίαρχου και γείτονά του Στίβεν Σόντερς από την 17 Νοέμβρη αλλά και πώς ξέφυγε και ο ίδιος από την ένοπλη οργάνωση.

Εκείνη την Πέμπτη 8 Ιουνίου του 2000, ο Τζον Κυριάκου όπως λέει και ο ίδιος έφυγε από το σπίτι του στα Βόρεια προάστια, για να πάει στην δουλειά του. Επισήμως η δουλειά του ήταν Β΄ Γραμματέας της Αμερικανικής Πρεσβείας. Ανεπισήμως η δραστηριότητά του ήταν να ελέγχει την είσοδο τρομοκρατών από Αραβικές χώρες μέσω Αθήνας στην Ευρώπη και την εξάρθρωση της 17 Νοέμβρη.

Ο Κυριάκου ήταν γείτονας με τον Στίβεν Σόντερς και δεν ήξερε ότι ήταν και αυτός στο σχέδιο εκτέλεσης της 17Ν.

Εκείνη τη μέρα οδηγούσε στην Κηφισίας ενώ λίγα μέτρα πιο πίσω του βρισκόταν το αμάξι του στρατιωτικού ακόλουθου Σόντερς.

Πέντε πυροβολισμοί σκοτώνουν τον Σόντερς το σώμα του οποίου πέφτει στην άσφαλτο. Ο Κυριάκου φτάνει στην πρεσβεία και εκεί καταλαβαίνει ότι οι εκτελεστές είναι δύο, πάνω σε μια μηχανή enduro και αμέσως μετά το χτύπημα προσπερνούν με ταχύτητα την θωρακισμένη BMW του και φεύγουν.

Ο πράκτορας θεώρησε ότι το χτύπημα και το γεγονός ότι βρισκόταν λίγα μέτρα μπροστά μποτιλιαρισμένος δεν είναι τυχαίο. «Tην στιγμή της επιχείρησης, στο αμέσως μπροστινό φανάρι ήταν μποτιλιαρισμένος Αμερικάνος οπλισμένος μεγαλοπράκτορας της CIA. Ήθελαν να σκοτώσουν εμένα αλλά ήξεραν ότι οδηγώ θωρακισμένο όχημα και είμαι οπλισμένος. Έτσι σκότωσαν τον γείτονά μου».

Ταξίδι σε 65 χώρες και στρατολόγηση 9 πρακτόρων για τις ΗΠΑ

Στην ερώτηση αν του λείπει να είναι κατάσκοπος ο Κυριάκου δεν διστάζει καθόλου και απαντά «ναι πάρα πολύ».

Ο Κυριάκου αποκαλύπτει στον Τζάρεντ Λέτο ότι στρατολογήθηκε στην CIA από έναν καθηγητή του στο πανεπιστήμιο, ότι ταξίδεψε σε πάνω από 65 χώρες του κόσμου, αλλά και πως έπιασε το Νο3 της Αλ Καϊντα, Αμπού Ζουμπάιντα.

Περιγράφει τα όσα τράβηξε όταν αποκάλυψε το απόρρητο πρόγραμμα βασανιστηρίων της CIA, αφού είχε αποχωρήσει από την υπηρεσία και τους διωγμούς που υπέστη μετά.

Ο ηθοποιός είχε γνωρίσει τον Κυριάκου όταν ήταν μαθητής του στο Λύκειο, λίγο πριν ο τελευταίος αφήσει την έδρα του καθηγητή για να βυθιστεί στον θολό κόσμο της κατασκοπείας.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.